Aambeien

Aambeien

Een aandoening die vrij veel voorkomt maar waarvoor iedereen zich schaamt zijn aambeien. Toch zijn aambeien in principe vrij onschuldig. De aandoening kan alleen wel erg hinderlijk zijn. Aambeien zorgen voor jeuk bij en in de anus. Aambeien zijn gezwollen bloedvaten bij de anus. Na een toiletbezoek zwellen deze op waardoor de anus niet meer lekt en geen vervelende geur meer uitstoot. Door hoge druk kunnen deze zwellichamen opzetten. Wanneer ze uitzakken worden ze aambeien genoemd. Aambeien zijn eigenlijk spataderen die op een hele vervelende plek zitten. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft in zijn leven een of meerdere keren last van aambeien.

Hoe ontstaan aambeien?

Door teveel of te hoge druk op de zwellichamen in de anus kan het zijn dat deze uit gaan zakken. Het is heel normaal om eens last te hebben van aambeien, de helft van de bevolking heeft een of meerdere keren in zijn of haar leven last van aambeien.

Je hebt een grotere kans op het krijgen van aambeien wanneer je:

  • Regelmatig hard perst op het toilet
  • Lang op het toilet zit
  • Ouder bent dan 30
  • Te zwaar bent
  • Zwanger bent of zwanger bent geweest

Een gebrek aan vezels draagt ook bij aan een grotere kans op aambeien. Eet daarom vezelrijke voeding waardoor de ontlasting zachter zal zijn.

Behandeling van aambeien

Over het algemeen veroorzaken aambeien geen ernstige problemen. Soms wat irritatie hoeft niet direct een probleem te zijn. Toch kan het zijn dat de jeuk of de overlast van aambeien zo erg is dat er wat aan moet worden gedaan. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Allereerst zijn er gels, oftewel aambeienzalf. Deze zalf behandelt en voorkomt de vorming van aambeien. Ze verzachten ook andere ongemakken in het gebied van de anus. Deze zalfjes ondersteunen het genezingsproces en verlichten direct de jeuk of pijn.

Wanneer de aambeien aanhouden en hinderlijk blijven kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen. Doe dit vooral wanneer er plotseling hevige pijn is rondom de anus, als je naast aambeien ook koorts hebt en wanneer er vaak bloed meekomt met de ontlasting. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer je een klein beetje last hebt van aambeien is het raadzaam om regelmatig een keer de zalf te gebruiken. In een uiterste geval kunnen aambeien operatief worden weggehaald. Dit is een ingreep die in veel gevallen niet nodig is omdat aambeien tegenwoordig behoorlijk goed te behandelen zijn.

Baby & Kind

Baby & Kind

Een gouden regel bij ziekte van een baby is, dat je nooit moet afwachten. Een baby is zo kwetsbaar en droogt bijvoorbeeld erg snel uit bij diarree of hevig braken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl