Alzheimer & Dementie

Alzheimer & Dementie

Als het over Alzheimer en dementie gaat, dan weten veel mensen zich geen houding te geven, hoe ga je daar nu mee om? Ze vinden het zielig, ze schamen zich en willen dat er wat meer voor deze mensen wordt gedaan. Maar deze mensen zijn niet zielig, deze mensen leven gewoon maar dan op hun eigen manier. Het is alleen zo dat zij vaak wat minder mee krijgen van de omgeving, van het nu, althans dat denken we. Het kan voorkomen dat ze veel meer gaan vragen, dat zijn we niet gewend, ze stellen een vraag misschien wel drie keer, ook al geef je dan drie keer antwoord, ze kunnen de vraag weer opnieuw stellen. Dit komt omdat het in de hersenen allemaal anders is gaan werken, hierdoor krijg je te maken met veranderingen en soms hebben deze mensen heel heldere momenten en soms is het een en al vergeetachtigheid. Als je deze mensen op een goede dag treft dan zou het best kunnen zijn dat je niet zoveel aan ze merkt.

Is Alzheimer of dementie ernstig?

Alzheimer of dementie is een zeer ernstige aandoening. Het ligt er natuurlijk wel aan, in welke mate de persoon lijdt aan Alzheimer of dementie. Deze ziekte geneest niet, maar is progressief, dat wil zeggen de ziekte sluipt er in en wordt steeds beter en meer zichtbaar. Het is niet altijd duidelijk of de patiënt er zelf onder lijdt. Sommigen huilen wel veel, maar wat is de oorzaak daarvan, dat weet je vaak niet. Een Alzheimer patiënt kan ook verdrietig zijn om iets uit het verleden. Het is erg moeilijk om naast iemand te leven met Alzheimer. Je leeft inderdaad naast deze persoon, met deze persoon is dat de meeste tijd onmogelijk. Zowel de patiënt als de naaste heeft dringend hulp nodig. De patiënt heeft hulp nodig bij de dagelijkse bezigheden en uit veiligheidsoverwegingen moet er steeds iemand in de buurt zijn. Zijn naaste heeft behoefte aan een luisterend oor en aan handvatten hoe hij het beste kan omgaan met een Alzheimer patiënt. Ook heeft de mantelzorger iemand nodig die zo af en toe wat werk uit handen neemt, zodat hij weer kan bijtanken. Er is namelijk soms sprake van een draaglast die groter is dan de draagkracht.

Hoe ga je om met mensen met Alzheimer of dementie?

Op de eerste plaats moet je enorm veel geduld hebben, geen kort lontje hebben en gevoel voor humor. Dan is de zorg voor een dementerende vol te houden. Ook moet je zo af en toe kunnen praten met de hulpverlening en met mensen die ook de zorg hebben voor een dementerende. Je kunt elkaar enorm steunen en zult vaak zeggen o, ja, dat heb ik ook. Je kunt elkaar handvatten geven, praktische tips uitwisselen en elkaar vooral een luisterend oor bieden. Dit laatste is echt een must om het vol te kunnen houden, en dat wil je meestal toch? De omgang met een dementerende is vaak lastig, omdat er geen wederkerigheid is. Juist ook het wisselende karakter van de ziekte maakt het allemaal erg moeilijk. Het is vaak moeilijk in te schatten wat de dementerende begrijpt en wat niet. Blijf echter op een manier met de persoon omgaan zoals hij dit van je gewend was. Veranderingen maken alles nog veel moeilijker voor de dementerende, wanneer hij een goede dag heeft. Blijf vooral rustig en kalm, laat niet merken dat je haast hebt, soms is gewoon er zijn al voldoende. Wanneer er geen gesprek meer kan plaatsvinden, is een oogopslag of een glimlach een teken van geluk. Gun deze mensen nog dat beetje geluk, hoewel er soms zelfs helemaal geen teken van begrip getoond kan worden. Laat de dementerende voelen dat je er bent.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vervelende aandoening. Het kan zomaar op komen zetten, maar het kan ook een oorzaak hebben, je zou namelijk hoofdpijn kunnen krijgen door stress...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl