Astma

Astma

Astma is een vervelende chronische aandoening, dit wil zeggen dat het altijd aanwezig is en niet zomaar zal verdwijnen. Mensen met astma kunnen er ineens veel last van hebben en dan weer voor een bepaalde tijd niet, dit kan ook samenhangen met allergieën. Als je ook hooikoorts hebt dan is de kans in de zomer groter op aanvallen dan in de winter, maar in de winter kun je last hebben van veel uitlaatgassen en bijvoorbeeld van rook (veel mensen roken dan binnen vanwege het slechte weer), open haarden en kachels. Het is belangrijk dat je bij astma er achter gaat komen waar je aanvallen van krijgt of meer klachten door krijgt, die situaties moet je dan gaan vermijden. Als dat lukt, dan kun je de astma steeds beter onder controle krijgen.

Wat kun je doen aan astma?

Als je last hebt van astma dan kun je naar de huisarts gaan, er wordt dan gekeken waar je precies last van hebt en als dat duidt op astma dan worden de testen gedaan die hierbij horen. Het kan zijn dat je heel benauwd bent, vaak moet hoesten en een piepende ademhaling hebt. Dat zijn symptomen van astma en daar kun je zelf niets aan doen. Je kunt het al van baby af aan hebben en dan zal de diagnose ook snel worden gesteld zodat er medicatie gegeven kan worden. De klachten kunnen verminderen als je ouder wordt, maar ze kunnen ook erger worden. Daarom is het bij mensen met astma belangrijk dat zij onder controle blijven bij de huisarts of bij de longarts, er kan dan gekeken worden naar de medicatie en hoe het er nu voor staat.

Een kind met astma wat nu?

Als je een kind hebt met astma, dan is het belangrijk dat je rustig blijft wanneer een kind een astma aanval krijgt:

  • Zorg niet voor paniek, dan krijgen kinderen meer stress en komen ze lastiger uit de aanval;
  • Zorg dat je de medicatie binnen handbereik hebt;
  • Laat de kinderen je nadoen qua ademhaling en tel mee met in- en uitademen;
  • Als de kinderen slijm in de keel hebben geef hen dan een bakje waar ze het in uit kunnen spugen zodat ze het ook echt kwijt raken;
  • Geduld en nabijheid zijn het belangrijkste, het kan soms even duren voordat het benauwde gevoel bij de kinderen weg is, maar geef het de tijd, doe rustig aan en zorg dat je bij je kind blijft.

Keel & Hoest

Keel & Hoest

Het kan erg vervelend zijn wanneer je keelpijn hebt of moet hoesten. Gelukkig is er behoorlijk veel aan te doen, afhankelijk van de aard van de keelpijn of hoest...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl