Een gouden regel bij ziekte van een baby is, dat je nooit moet afwachten. Een baby is zo kwetsbaar en droogt bijvoorbeeld erg snel uit bij diarree of hevig braken. Raadpleeg altijd een arts of een consultatiebureau.
Zoals reeds is vermeld is het niet verstandig om bij diarree of hevig braken bij een baby een afwachtende houding aan te nemen. Laat altijd een arts de baby bekijken en onderzoeken. Vaak is er niets aan de hand en is de diarree of het braken van korte duur, maar zelfs dan bestaat er gevaar tot uitdroging, want bij braken en diarree wordt veel vocht verloren. Bij de iets grotere kinderen kun je dit compenseren door ze extra te laten drinken, bij een baby is dat wat moeilijker. Baby’s en kleine kinderen kunnen moeilijk of helemaal niet aangeven waar ze pijn hebben. Dat is lastig voor de ouder of verzorger. Een klein kind kan namelijk aanwijzen dat het buikpijn heeft en later blijkt dat het een flinke oorontsteking heeft. Bij twijfel raadpleeg je dus altijd een arts. Naast de verkoudheid, griep bestaan er de kinderziektes: bof, rode hond, roodvonk, mazelen, krentenbaard, hersenvliesontsteking, mazelen, kinkhoest, pseudo kroep, waterpokken, eczeem. Deze ziektes kun je op het internet allemaal terug vinden. Zijn ze besmettelijk bijvoorbeeld, hoe lang duurt de ziekte gemiddeld, wat zijn de symptomen, moet je ervoor naar de huisarts enz. Bij de geboorte heeft de baby nog veel antistoffen van de moeder bij zich. Na ongeveer 2 maanden zijn deze uitgewerkt. Daarna begint dus het enten. De antistoffen die de baby heeft bij zijn geboorte zijn van die kinderziektes die de moeder vroeger heeft gehad.
Baby’s en kleine kinderen worden ingeënt tegen bepaalde ziekten. Er bestaat een entingsschema op welke leeftijd het kind een enting krijgt. Een enting kan bij een kind voor grote spanning zorgen, ben er als ouder of verzorger altijd bij als je kind een vaccinatie krijgt. De meeste baby’s en kinderen worden niet ziek na de enting. Ze zijn soms een beetje hangerig en huilerig, dat hoort er gewoon bij. Wanneer een baby of een kindje ziek is, overleg dan vooraf of de enting door kan gaan. Als het kind of de baby koorts heeft van 38.5 graden C en hoger dan wordt de enting meestal uitgesteld.
Bij ziekte van een baby of een klein kind is het vaak niet handig om zelf doktertje te spelen. Het ligt natuurlijk ook aan je kennis, of je al meer kinderen hebt groot gebracht enz. Natuurlijk kun je na een vaccinatie je kindje gewoon wat verwennen, extra laten drinken enz. Daar is geen dokter voor nodig. Komt er echter hoge koorts aan te pas, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Houd de toestand van je baby of kindje goed in de gaten. Uit jouw telefonische informatie kan een arts veel opmaken of hij moet komen.