COPD

COPD

COPD is de afkorting van: Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit houdt in een chronische obstructieve longziekte. Er is dus altijd een aanhoudende obstructie in de longen. COPD is ook wel een verzamelnaam voor verschillende longaandoeningen, chronische bronchitis en longemfyseem. De aandoeningen werden vroeger allemaal aangeduid met de term astma en later CARA. Nu wordt deze term niet meer officieel gebruikt en gaat het over COPD. Als je last hebt van COPD dan heb je vaak last van:

  • Chronische benauwdheid of kortademigheid
  • Chronisch hoesten
  • Het rokerskuchje, zonder dat je rookt
  • Overmatige slijmproductie

Deze klachten gaan niet zomaar over, er zijn wel verschillende varianten van de COPD. De een heeft het in mindere mate dan de ander. Het kan zelfs zijn dat een patiënt zo benauwd wordt bij de dagelijkse bezigheden dat hij of zij bijvoorbeeld het aankleden niet alleen kan en dat lopen onmogelijk is. Hierdoor kan de ziekte een ernstige impact hebben op je leven. Deze diagnose krijg je niet zomaar, er worden eerst longtesten gedaan en eventueel wordt er een CT scan gemaakt om vast te stellen of dat het over COPD gaat.

Wat kun je doen aan COPD?

Je kunt de aandoeningen van COPD niet genezen, maar je kunt er wel wat aan doen. Het gaat er namelijk om, dat de klachten verminderen, verslechtering wil je voorkomen. Het is eigenlijk een must voor mensen die roken en aan COPD lijden, dat ze stoppen met roken. Als je COPD hebt en je blijft roken dan worden de klachten alleen maar erger. Maar er is meer te doen aan deze aandoening. Je kunt hier namelijk ook slijmoplossers voor gebruikers, hierdoor komt het slijm eenvoudiger los. Je kunt ook kiezen voor luchtwegverwijders en deze maken de luchtwegen weer wat wijder, soms als het echt nodig is dan wordt er antibiotica gegeven zodat de infecties bestreden kunnen worden.

COPD herkennen

Bij COPD is het belangrijk dat de symptomen herkend worden. Als je namelijk een vermoeden hebt dat je hieraan lijdt, dan kun je maar beter naar de huisarts gaan zodat het nader bekeken kan worden. Dan kan het probleem ten minste worden aangepakt en op die manier zorg jij er voor dat je minder klachten hebt. COPD kan zorgen voor ernstige benauwdheid en daar wil je niet mee leven. Daarom is het beter om hier zo snel mogelijk wat aan te doen zodat de klachten af gaan nemen.

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslav...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl