Diabetes

Diabetes

Als er sprake is van diabetes dan kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer op het juiste peil houden. Het lichaam reageert normaal op de bloedsuikerspiegel, dat gaat met het hormoon insuline. Maar als mensen diabetes hebben dan maken zij geen insuline meer aan, het lichaam reageert hier niet meer op. Maar hoe en wat precies hangt af van de soort diabetes die iemand heeft. Stel je voor dat de insuline zijn werk niet meer kan doen, dan wordt de bloedsuiker te hoog. Teveel suiker in je bloed dat er te lang zit is ongezond. Er moet daarom zo snel mogelijk worden gehandeld bij diabetes zodat het onder controle is. Maar bij diabetes zijn er niet alleen problemen bij de bloedsuiker, vaak zijn er ook problemen met de bloeddruk die te hoog is en het cholesterol.

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes, het gaat dan over:

  • Diabetes type 1: Bij deze vorm van diabetes gaat het over jeugddiabetes, zo werd het vroeger vaak genoemd. Je kunt het op alle leeftijden krijgen, het wordt veroorzaakt door je eigen afweersysteem. Van de mensen met diabetes heeft een op de tien mensen deze vorm.
  • Diabetes type 2: Het werd vroeger ouderdomsdiabetes genoemd, maar ook jonge mensen kunnen deze vorm van diabetes krijgen. Negen van de tien mensen die diabetes heeft hebben deze vorm. Het is een ingewikkelde stofwisselingsziekte, die is moeilijker onder controle te krijgen.
  • Zwangerschapsdiabetes: Bij deze vorm van diabetes gaat het over een (meestal) tijdelijke vorm die tijdens de zwangerschap voor kan komen. Dit komt door de invloed van de hormonen en vaak komt dat voor rond de 28ste week van de zwangerschap.

Wat kun je doen aan diabetes?

Als je een vermoeden hebt dat je te maken hebt met diabetes, dan is het belangrijk dat dit vastgesteld of uitgesloten wordt. Je kunt het beste naar de huisarts gaan, je klachten aangeven en dan kan er met een klein prikje in de vinger worden vastgesteld of dat het diabetes kan zijn. Mocht dit zo zijn dan wordt er vaker getest en dan wordt je leefpatroon bekeken en als je de diagnose diabetes krijgt dan wordt dat type I of II. Als dit bekend is dan wordt er ook duidelijk gemaakt wat er aan gedaan kan worden, bijvoorbeeld het zelf inspuiten van insuline. Het is ook afhankelijk zijn van de leeftijd hoe de behandeling er uit gaat zien, jonge kinderen durven vaak nog niet zelf te prikken en dan spelen de ouders hier een grote rol in.

Koorts

Koorts

Koorts wordt vaak als vervelend ervaren, maar koorts helpt ook om de slechte stoffen uit je lichaam te zweten. Koorts is dus niet altijd slecht...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl