Eczeem

Eczeem

Huidziekten zijn worden doorgaans als psychisch (belastend) ervaren. Ernstige lichamelijke gevolgen hebben huidziekten meestal niet, ondanks het feit dat de huid een aantal belangrijke lichaamsfuncties vervult. Zo beschermt de huid ons lichaam, zorgt de huid voor de juiste temperatuur en hebben we via onze huid contact met de omgeving. Eczeem is een verzamelnaam van verschillende huidaandoeningen. Behalve dat er soorten huidaandoeningen (eczemen) zijn, maakt eczeem ook vaak verschillende stadia door.
Eczeem is een ontsteking van de huid die soms een zogenaamd acuut karakter heeft (de huid voelt dan nattend aan), maar wat later via een overgangsfase (half nat/half droog) kan overgaan in een meer droge vorm. Dan treedt er meer schilfering op. In de acute fase gaat het meer om roodheid en jeuk. Afhankelijk van het soort eczeem wordt dit alles nog eens vergezeld van blaasjes of bultjes, soms zelfs grotere verdikkingen.

Hoe kom je aan eczeem?

De aanleg voor eczeem kan erfelijk zijn. Soms is eczeem het gevolg van overgevoeligheid (allergie) voor bepaalde stoffen. Dat gaat van waspoeder tot cosmetica en van metalen tot bepaalde weefsels. In veel gevallen ontstaat een eczeem als het ware uit het niets.
Sommige schimmelinfecties zien er uit als eczeem en worden dan ten onrechte ook eczeem genoemd. Een voorbeeld is zwemmerseczeem tussen de tenen. Soms gaan vroege eczeemklachten (bij jonge kinderen) samen met (latere) klachten op het gebied van allergische aandoeningen (bijvoorbeeld astma ).

Wat kun je zelf aan eczeem doen?

Belangrijk is om (eventueel) uit te vinden waar je overgevoelig voor bent. Kortom, probeer de oorzaak te achterhalen. Daarvoor zal meestal de dokter dienen te worden ingeschakeld. Verder zijn er tegenwoordig neutrale zalven en crémes (dus ongeparfumeerd).

Andere nuttige tips zijn:

  • Dep de huid als u zich afdroogt, hard (droog) wrijven is uit den boze, net als krabben trouwens.
  • Eczeemplekken alleen afspoelen met water, geen zeep gebruiken.
  • Spanning en emotie ongunstig voor eczeem. Probeer bij eczeem aan de handen aanraking met afwasmiddelen te vermijden.

Kan eczeem kwaad?

Nee, in principe zijn eczeemklachten tamelijk onbeduidend. Soms treden als gevolg van medicijngebruik uitslag en eczeemachtige huidproblemen op. Dan is er sprake van een bijwerking, die weliswaar waarschijnlijk niet ernstig is, maar toch serieus genomen moet worden.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als het u de eerste keer overkomt, ga dan zeker naar de dokter. Probeer tevens zelf te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn; daarmee kunt u de dokter (en natuurlijk ook uzelf) van dienst zijn. Sommige huidaandoeningen zijn uitingen van andere ziekten dan eczeem, zoals bijvoorbeeld geslachtsziekte. Daarom is het goed om bij de eerst optredende (langer aanhoudende, bijvoorbeeld een week) verschijnselen van huiduitslag naar de dokter te gaan. In hardnekkige of moeilijke gevallen zal u worden doorverwezen naar de dermatoloog; dat hoeft gelukkig niet te betekenen dat er sprake is van een ernstige aandoening.
Tegenwoordig kan u ook terecht komen bij een huidtherapeut(e). Meestal gaat het dan om moeilijke en/of chronische huidaandoeningen en huidadvies waarvoor de nabehandeling niet meer bij de dermatoloog plaatsheeft.

Zijn medicijnen altijd noodzakelijk?

Lang niet altijd. Medicijnen bestaan meestal uit zalven en crémes, die hormonen (corticosteroïden) bevatten. Ze helpen doorgaans prima, maar hebben het nadeel dat ze bij langdurig gebruik de huid wat dunner kunnen maken. Vooral bij plekken op het lichaam waar de huid van zichzelf al wat dunner is (het gezicht) en bij ouderen en kinderen, moet daarom worden opgepast. Ook al omdat, met name bij het insmeren van grote oppervlakken, er wat hormonen door de huid in het lichaam dringen. Zeker bij langere toepassing is aan te raden om af en toe te stoppen. Dit wordt wel 'intermitterend' behandelen genoemd. Soms wordt aangeraden om tijdens de 'geneesmiddelloze' dagen een neutraal middel toe te passen. Dat kan dan dezelfde zalf of créme zijn, maar daar zit dan niet de werkzame (hormoon) stof in. Zo'n aanpak geeft al aan dat soms ook neutrale middelen (die je dus niet als 'echte' medicijnen hoeft te beschouwen) een eczeem tot rust kunnen brengen. Verder kan een opvlammend, onrustig eczeem (zeg maar 'het speelt weer op') ook met natte, koele kompressen of verband worden behandeld. Vraag er maar eens naar bij uw huisarts.

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslav...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl