Hart & Cholesterol

Hart & Cholesterol

Het hart en de cholesterolwaarde in je bloed hebben een verband. Een te hoog cholesterolniveau in je bloed kan namelijk zorgen voor hartaandoeningen.

Cholesterol is een soort vet wat in je bloed zit. Wanneer je een teveel aan cholesterol in je bloed hebt, kan het zijn dat je aderen vernauwen of dichtslibben. Dit kan uiteindelijk een hartinfarct tot gevolg hebben.

Hartinfarct

Een hartinfarct ontstaat doordat een gedeelte in het hart geen of te weinig bloed krijgt aangevoerd. Hierdoor sterft er een stukje hart af. Dit kan komen omdat het cholesterolniveau in het bloed te hoog is. Te vet eten, teveel suikers, roken en te weinig lichaamsbeweging zorgen ervoor dat je aderen vernauwen en soms zelfs helemaal dicht gaan zitten. Wanneer dit gebeurt in het hart, spreken we van een hartinfarct.

Symptomen

Iemand die een hartinfarct krijgt, heeft vaak last van misselijkheid, pijnlijke uitstraling in de armen, benen of de kaak en een zwaar en beklemmend gevoel op de borst. Alsof er een grote zware steen op ligt. Wanneer je deze symptomen krijgt is het zaak om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt, zorg dan dat deze persoon rustig blijft. Waarschuw direct een arts of bel een ambulance. Het toedienen van bloedverdunners kan ervoor zorgen dat het hart geen of minder blijvende schade oploopt. Een bloed verdunnend middel wat de meeste mensen wel in huis hebben is aspirine. Een arts zal vaak een spray of pilletje onder de tong geven, zodat het bloed dunner zal worden. Wanneer de ambulance komt, zullen deze mensen de patiënt overnemen. Zij leggen direct een infuus aan en nemen de patiënt mee naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. Wanneer je er achter komt dat je cholesterol te hoog is, is daar natuurlijk wat aan te doen. Allereerst helpt het om niet te vet en niet te zout te eten. Gebruik gezonde onverzadigde vetten en kook met olie in plaats van boter. Wanneer het cholesterol te hoog blijft kan de huisarts tabletten voorschrijven die het cholesterolniveau kunstmatig laag houden. Het hebben van een hoog cholesterol voor lange tijd brengt een aanzienlijke verhoging voor de kans op een hartinfarct met zich mee.

Verkoudheid & Griep

Verkoudheid & Griep

Wanneer je erg verkouden bent of griep hebt, kun je je aardig beroerd voelen. Helaas is er geen middel wat ervoor zorgt dat griep of verkoudheid weg gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl