Huid

Huid

Huidklachten voorkomen door huidverzorging.

Onze huid heeft een 'buitenkant' en die is uiterst zichtbaar. De spiegel van onze gezondheid, wordt wel eens gezegd. Daar zit zeker een kern van waarheid in, want onze (geestes)gesteldheid houdt nauw verband met de toestand en kleur van onze huid. Wij worden bijvoorbeeld rood van kwaadheid of schaamte. Bleek van schrik of angst. Kortom: ook al is onze huid gezond, er gebeurt steeds wat mee en dat zie je ook.

De functie van de huid

Bij een orgaan denken we aan onze longen, het hart, de nieren, de lever. Wellicht denken we nog aan de hersenen, maar aan de huid toch meestal niet. Toch is de huid ons grootste (!) orgaan. De huid beschermt ons lichaam tegen invloeden van buitenaf en tegelijkertijd onderhoudt het de verbinding met de buitenwereld. Onze huid registreert de toestand van de omgeving. Bovendien kunnen we via onze huid in nauw contact komen met onze medemensen. De huid signaleert eventuele gevaren, reguleert de lichaamstemperatuur (transpireren, 'kippenvel') en speelt een rol bij de uitscheiding van afbraakstoffen. In de huid wordt onder invloed van zonlicht vitamine D gevormd, dat onmisbaar is voor de botvorming van opgroeiende kinderen.

Invloeden van buitenaf

Als we huidklachten hebben is het goed om eens even stil te staan bij de invloeden op onze huid van buitenaf. De zon kan een aangename, maar ook zeer slechte (ja, zelfs vernietigende) werking op de huid hebben. Maar ook kou en droogte zijn weersverschijnselen die huidklachten op hun 'geweten' hebben.

En wat dacht u van luchtvervuiling. Mensen die in of nabij stadskernen en/of industriegebieden wonen, staan aan vervuiling van de lucht bloot; dat werkt ook in op de huid. De gezond ogende, blozende boerin is dus geen fabeltje.

Verder is kleding in een aantal gevallen een boosdoener. Irritatie door (kunst)stoffen die onze huid niet aanstaat. Sommige mensen worden 'gek' van wol, anderen van 'nylon'. De metalen sluiting van BH-bandjes is berucht bij overgevoeligheid voor bepaalde metalen.

Met de groeiende kennis over voedings- en conserverings- middelen blijkt dat ook daar een bron van narigheid achter kan zitten. Bekende allergische reacties als jeuk en 'galbulten' na het eten van aardbeien zijn slechts simpele voorbeelden.

Huidverzorging zelf eist ook zijn tol

Met het populair worden van huidverzorging gedurende de laatste 20 jaar, hebben we ondanks onze goede bedoelingen, ook een hele grote veroorzaker van de problemen in huis gehaald. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Letterlijk door (soms) onoordeelkundig met deze middelen om te gaan. Zeker ook de overgevoeligheid voor sommige hierin verwerkte stoffen (niet alleen kleurstoffen en conserveringsmiddelen) draagt een steentje bij.

Figuurlijk door de opgelegde 'must' om te smeren. We smeren ons het heen-en-weer, want de reclame zegt dat het zo hoort. Dat mondt maar al te vaak uit in een verkeerd soort ijdelheid. Huidverzorging eist een stukje visie en verstand. Pas dan is het middel niet erger dan de kwaal. Zeker voor mensen met huidklachten, iets om bij stil te staan.

Huidklachten en huidziekte: wat is het verschil?

Huidziekten gaan vaak gepaard met klachten, maar toch is er een wezenlijk verschil met huidklachten. Met een huidziekte komt u veelal bij de huisarts terecht en soms ook bij een dermatoloog (een huidarts); in uitzonderingsgevallen wordt de allergoloog (een specialist die heel veel van allergische ziekten en reacties weet) ingeschakeld.

Huidklachten zijn vaak minder ernstig (ingrijpend), maar kunnen toch veel last veroorzaken. Apothekers, drogisten, schoonheidsspecialisten kunnen u, naast de huisarts, ook adviseren over huidklachten.

Tegenwoordig zijn er ook nog huidtherapeuten, maar die houden zich doorgaans toch meer bezig met de (na)zorg van patiënten met een huidgebrek of huidziekte. Dat gebeurt op verwijzing door een arts.

Even terug naar het verschil tussen een huidziekte en een huidklacht.

Aan de behandeling (dat woord zegt het al) van een ziekte komen vaak medicijnen of medicinale smeersels te pas. Bij huidklachten is dat lang niet altijd zo. Met voorzorgsmaatregelen en speciale huidverzorging(smiddelen) kan vaak veel bereikt worden.

De meest gehoorde huidklachten

Uit het voorafgaande over invloeden op de huid is al wel wat af te leiden. Dat geldt ook voor acne. Overigens is een echte acne als huidziekte te beschouwen en moet zeer professioneel worden behandeld. Af en toe 's een puistje of puistjes is heel iets anders en kan vaak via goede huidverzorging worden verholpen. Naast puistjes, een droge of een vette huid kunnen ook de sterk 'verouderende' huid en couperose als huidklacht worden aangemerkt.

Wat kan je aan dit soort huidklachten doen?

Huidklachten als hiervoor genoemd zijn in veel gevallen positief te beïnvloeden door de juiste huidverzorging.

Couperose:

Dat zijn blijvende verwijdingen van de bloedvaatjes in ons gezicht. Vaak uit zich dat in dunne rode streepjes of punten op de wangen of neus. De schoonheidsspecialiste zal speciale huidverzorgingsprodukten adviseren, want gewone cosmetica geven bij couperose vaak een branderig gevoel. Er zijn, bij meer ernstige gevallen, ook echte behandelingsmethoden als lymfe-drainage en coaguleren (dichtbranden).
Maar gedragsregels zijn altijd van groot belang:

  • Bescherm uw gezichtshuid tegen zonlicht
  • Matig het gebruik van alcoholhoudende huidreinigers
  • Bescherm uw gezicht bij, of vermijdt, extreme kou of warmte
  • Gebruik vezelrijke voeding (bonen, bruin brood, etc.)
  • Beperk prikkelende spijzen, dranken en alcohol
  • Verder is het altijd raadzaam om bij het vermoeden van zulke klachten de arts te raadplegen.

Puistjes

Dit kan een reactie van de huid zijn op (prikkelende) voeding. In de veronderstelling dat het een 'overvette reactie' van de huid is, gaan we de puistjes vaak te droog (of uitdrogend) te lijf. De huid reageert geïrriteerd en lijkt wel extra vet af te scheiden, waardoor de huid juist helemaal niet tot rust komt.

Vette huid

Bij een vette huid zijn we geneigd precies te handelen als bij puistjes. We drogen de huid teveel uit.

Droge huid

Bij 't eerste herstel van de droge naar een meer normale huid denken we al gauw het 'lek boven' te hebben. Juist consequente verzorging en preventie blijft dan vereist.

Het 'geheim' van een goede huidverzorging

Als we al van een geheim zouden spreken, ligt dat in het woord 'zuurgraad'. De zuurgraad of pH-waarde (ook kortweg pH genoemd) wordt uitgedrukt in waarden die lopen van 1 tot 14. Hoe lager het getal, des te zuurder is die stof.

  • Natuurazijn heeft een pH van 3; nogal zuur dus.
  • Toiletzeep heeft een pH van 10; vrij alkalisch (niet zuur).
  • Ammonia 10% heeft een pH van 12; sterk alkalisch.
  • Onze huid heeft een pH van 5,8; licht zuur dus.

Die lichte zuurlaag of zuurgraad is nu juist onze huidbescherming. Bescherming tegen bacteriën, tegen zon, tegen overmatig vuil, enzovoort. Als we die laag beschadigen, veranderen of aantasten gaat de huid 'vanzelf' reageren met klachten als droog, geïrriteerd, etc. De oplossing zit dus in het op peil houden, in stand houden, van die zuurgraad.

Wie het pH-rijtje oplettend bekijkt, ziet dat gewone toiletzeep met een pH van 10 de zuurgraad van de huid (van 5,8) op den duur zal aantasten. Overmatig schrobben en douchen met veel toiletzeep zal het beschermende zure 'smeerlaagje' van de huid afwassen. Gebruik daarom speciale 'zeep' (eigenlijk is het geen zeep, maar zijn het wastabletten), meestal met een pH van ± 5. Ook na het wassen zijn speciale verzorgende producten met 5 als pH-waarde dé oplossing bij het verminderen en voorkomen van huidklachten.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl