Incontinentie

Incontinentie

Als het over incontinentie gaat, dan gaat het over verschillende soorten. Je hebt om te beginnen de urine incontinentie, deze kan weer onder worden verdeeld in een aantal soorten. Het gaat om de volgende incontinentie soorten:

  • Stress incontinentie, hierbij gaat het over het ongewild verliezen van urine na inspanning. Je kunt hierbij denken aan hoesten, sporten en lachen.
  • Druppel incontinentie, je verliest hierbij druppelsgewijs urine. Een oorzaak hiervan zou kunnen zijn een vergroting van de prostaat bij de man.
  • Urge incontinentie, hierbij voelt men aandrang om te gaan urineren en dan komt de urine ook meteen.

  • Neurologische stoornissen, bij deze aandoening is er sprake van een stoornis aan het zenuwstelsel. Hierbij is de controle over de blaasspieren verdwenen.

Wat te doen aan incontinentie?

Als je het probleem aan wilt pakken dan moet er eerst worden gekeken naar de oorzaak. Als de oorzaak van incontinentie bekend is dan kan er pas een gerichte aanpak worden opgesteld. Er kan gedacht worden aan een bezoekje aan de fysiotherapeut. Er zijn dan verschillende trainingen die je dan kunt gaan volgen, vaak gaat het over een training op maat, de incontinentie kan namelijk door iets anders worden veroorzaakt dan bij anderen. Is het probleem echt te hevig dan kan er altijd worden gekeken welke operaties er mogelijk zijn. Dat wordt niet zo snel gedaan, maar wanneer het nodig is, maakt men hier uitzonderingen voor. Het is daarom goed om naar de huisarts te gaan wanneer je een vermoeden hebt van incontinentie, je kunt dan samen gaan kijken wat je er aan kunt doen. Aan de hand van het trainen van de blaas kun je veel vormen van incontinentie al oplossen, misschien is dat een geschikte oplossing bij jou, zo niet dan kijk je samen naar andere mogelijkheden.

Leven met incontinentie?

Als je ongewild urine verliest, dan kan dat een impact hebben op je leven. Het kan tot hygiënische problemen leiden maar ook tot persoonlijke en sociale problemen. Je gaat misschien minder snel naar buiten toe of naar mensen thuis omdat je bang bent urine te verliezen. In Nederland zijn ongeveer 600.000 tot 700.000 mensen incontinent. Hoeveel het er precies zijn kan niet worden vastgesteld, veel mensen schamen zich vanwege incontinentie en gaan er niet mee naar de huisarts, terwijl het wel aan te raden is om hiermee naar de arts te gaan zodat het behandeld kan worden.

Pijn

Pijn

Als je pijn hebt is dat vervelend, van pijn kun je hangerig worden maar je kunt ook gaan klagen. Het is dan ook vervelend als je niets tegen de pijn kan doen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl