Het kan erg vervelend zijn wanneer je keelpijn hebt of moet hoesten. Gelukkig is er tegenwoordig behoorlijk veel aan te doen, afhankelijk van de aard van de keelpijn of hoest. Keelpijn ontstaat vaak bij irritatie en beschadiging van het keelslijmvlies of een ontsteking. De belangrijkste klachten zijn pijn bij het slikken en hees zijn. Bovendien is de keel droog en pijnlijk.
Keelpijn kan tal van oorzaken hebben. Het kan ontstaan door een plaatselijke beschadiging waardoor de keel geïrriteerd raakt. Teveel of te hard je stem gebruiken kan ook keelpijn tot gevolg hebben. De oppervlakte raakt daardoor beschadigd. Het inademen van prikkelende stoffen of het eten van te gekruid eten en te sterke drank kan eveneens een oorzaak zijn. Ook roken zorgt voor keelpijn en natuurlijk kan een bacterie of een virus keelpijn veroorzaken. Chronische aandoeningen zoals hooikoorts kunnen voor keelklachten zorgen. Evenals verkoudheid en griep. Vaak gaat de keelpijn vanzelf over na enige tijd, wanneer de keel voldoende is hersteld.
Wanneer je naast keelpijn ook ziek bent en hoge koorts hebt, samen met gele of witte puntjes in de keel voor een periode van meer dan een week dan is het goed om eens een afspraak te maken met de huisarts. Keelpijn herstelt het snelst wanneer je de keel bevochtigt. Sabbel daarom op een snoepje of op drop. Het gorgelen met zout water ontsmet de keel. Slik de drank niet door. Honing heeft een ontstekingsremmende werking en is prima te drinken in bijvoorbeeld kamillethee.
Probeer zo min mogelijk te roken, spaar zoveel mogelijk uw stem en zorg dat u uit de buurt blijft van prikkelende stoffen die u kunt inademen. Gebruik zo min mogelijk kruiden bij het eten en drink geen sterke drank.
Een goede balans zorgt ervoor dat uw keel in optimale staat blijft.Wanneer de hoest lange tijd aan blijft houden en pijnlijk is of blijft dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Deze kan onderzoeken waar de pijn en de hoest precies vandaan komen en naar een oplossing zoeken. In de meeste gevallen is keelpijn niet gevaarlijk en volstaat het om de keel te sparen en te bevochtigen.