Koorts

Koorts

Koorts wordt vaak als vervelend ervaren, maar koorts helpt ook om de slechte stoffen uit je lichaam te zweten. Dit is dan ook een van de redenen waarom koorts niet altijd een slechte aandoening is. Het is wel vervelend, je hebt het warm, je weet even niet wat je moet doen en soms ga je ijlen. Je gaat van alles zeggen terwijl je er niet bewust bij bent, dit kan een teken zijn van erg hoge koorts. Bij kinderen moet je wel altijd goed opletten als zij koorts hebben, de koorts kan namelijk snel stijgen en als hij te hoog is dan moet er een arts geraadpleegd worden om te zorgen dat de koorts zo snel mogelijk weer gaat zakken.

Kinderen en koorts

Als kinderen koorts hebben dan moet je goed opletten, wat doe je dan?

  • Ieder uur kun je de temperatuur opnemen
  • Schrijf de temperatuur op en kijk of dat er een stijgende of dalende lijn is
  • Bij een stijgende lijn dien je het de ochtend goed in de gaten te houden en als het te erg wordt dien je de huisarts te bellen zodat er iets gegeven kan worden zodat de koorts gaat zakken

Een kleine ontsteking kan al voor koorts zorgen, koorts is eigenlijk goed want je kunt hierdoor alles er uit zweten. Het is niet prettig en je kunt je er erg beroerd door voelen maar als de koorts eenmaal weg is dan voel je je vaak een stuk beter en knap je langzaamaan weer op.

Wat te doen bij koorts?

  • Bij koorts is het beter om zelf de temperatuur goed in de gaten te houden, blijf in bed als je er niet perse uit hoeft.
  • Rusten, blijf lekker in bed liggen zodat je lichaam tot rust kan komen
  • Niet van een koude naar een warme ruimte overgaan, je lichaam heeft het namelijk al warm en is tegen de ziekte aan het vechten.
  • De temperatuur op blijven schrijven en kijken wat het verschil is, bij stijgende lijn de huisarts raadplegen als het niet minder wordt.
  • Blijven eten en drinken, je lichaam heeft vocht nodig. Bij koorts verlies je veel vocht, maar je moet ook vocht binnen krijgen, als eten niet lukt is het niet erg, maar je moet wel blijven drinken, minimaal twee liter per dag. Probeer een vitaminedrankje of een fruitdrankje zodat je ook wat vezels binnen krijgt en je lichaam in ieder geval iets binnen krijgt.

Alle dossiers op 1001symptomen.nl