Koortslip

Koortslip

Je lippen staan altijd bloot aan allerlei weersinvloeden: zon, regen en vrieskou! Soms “springen” je lippen door de felle zon, door uitdroging. In de winter heeft menigeen last van schrale lippen door het vocht en de kou. Deze klachten zal iedereen uit ervaring kennen.

Van een koortslip is er sprake wanneer er doorzichtige blaasjes met vocht op de lip zitten. Ze ontstaan vrij plotseling. Van te voren voel je meestal al wel iets vervelends: je lip of lippen voelen pijnlijk en branderig. Daarna volgen de blaasjes gevuld met vocht. Deze blaasjes barsten later open en worden droog. Dan komen de korstjes op de lippen. Deze irritatie, koortslip, komt voor op de lip of lippen, maar kan ook ontstaan rondom de lippen en rondom de neus. Na 7 tot 10 dagen is de huid weer in tact.

De koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Een koortslip is zeer besmettelijk en wordt door direct contact overgedragen. Baby’s kunnen er erg ziek van worden. Dus vermijd elk lichamelijk contact (knuffelen en zoenen) met een baby als je een koortslip hebt.

Wat kun je doen aan een koortslip?

Crèmes van Zovirax en pleisters van Compeed zijn zeer bekend en het zijn effectieve middeltjes. Toch geldt dat niet voor iedereen. Een ander is weer gebaat bij crème van het Kruidvat, Viratop, Lipactin enz. Probeer dit zelf even uit, wat voor jou de beste crème of pleister is. Je kunt ook kiezen voor het innemen van druppeltjes op plantenbasis gemaakt. Wanneer je de koortslip voelt opkomen neem je elke dag enkele druppels met water in. De apotheker kan een flesje druppeltjes samen stellen van o.a. de planten: Viola Tricolor, Vinca Minor, Hepar Sulfur enz.

Er bestaat ook een crème die de koortslip camoufleert en geneest deze tegelijkertijd. Een koortslip is erg besmettelijk dus niet krabben aan de blaasjes of de korstjes. Doe je dit wel dan breiden de koortsblaasjes zich uit.

Een goed hygiëne is altijd van essentieel belang, maar bij een koortslip broodnodig om er zelf van af te komen en om anderen niet te besmetten.

Kun je een koortslip voorkomen?

Een koortslip ontstaat o.a. door verminderde weerstand. Zorg ervoor dat jij je weerstand verhoogt, zodat de kans op een koortslip veel kleiner wordt. Verhoog je weerstand door: voldoende rust, echinacae, niet roken en gezond eten. Wanneer een koortslip meer dan 3 weken aanhoudt, vraag dan een middel aan de huisarts. Bescherm je lippen tegen fel zonlicht en andere weersinvloeden met een lippenbalsem. Zorg voor een goede hygiëne: vaak handen wassen, niet zoenen, niet knuffelen (zeker niet bij baby’s), vermijd orale seks, neem je eigen handdoek en andere verzorgende spullen, deel geen make-up met derden.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl