Maagpijn/zuur

Maagpijn/zuur

Maagklachten heb je in verschillende vormen. Je kunt hierbij denken aan brandend maagzuur, je kunt een opgeblazen gevoel hebben en je kunt last hebben van maagpijn. De klachten kunnen van korte duur zijn, maar soms zijn ze ook langere tijd aanwezig. Ze kunnen door verschillende aspecten veroorzaakt worden en daarom is het belangrijk dat je dit uit gaat zoeken. Als je last hebt van maagpijn, dan kan dat bij je een veelvoorkomende klacht zijn, die je dagelijkse leven beïnvloedt. Als je hier last van hebt dan voel je vaak een doffe, zeurende pijn, maar het kan ook een stekende pijn zijn. Het kan samen gaan met braken en misselijk zijn. Het ontstaat vaak als er een beschadiging is aan het maagslijmvlies. Dit is een speciaal vlies dat je maag beschermt (de maagwand). De maag wordt dan beschermd tegen het scherpe maagzuur. Als de irritatie groter is en ook langer aan blijft houden dan wordt er ook wel gesproken over een maagzweer. De oorzaak bij maagpijn kan liggen aan:

  • Roken
  • Stress en inspanning
  • Bacteriële infectie
  • Bijwerkingen van medicijnen
  • Gebruik van ontstekingsremmers

Wat kun je doen aan maagpijn of maagzuur?

Als je last hebt van maagpijn en maagzuur dan is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk weer van af komt. Je kunt hierbij denken aan zorgen voor een goede maaltijd. Dit is een van de voornaamste behandelingen. Je moet rustig eten en goed kauwen, je moet ook niet teveel in een keer eten, je kunt beter een grote portie verdelen in twee in plaats van alles in een keer naar binnen duwen. Je moet regelmatig eten en slapen, ook voldoende bewegen is belangrijk. Je moet ook matig zijn met het gebruik van alcohol, koffie en thee. Stoppen met roken is zeer belangrijk, maar ook afvallen is belangrijk als je last hebt van overgewicht. Als je in de nacht meer klachten hebt van maagzuur, dan is het belangrijk dat je het bed 10 cm gaat verhogen, dit kan namelijk al helpen zodat het maagzuur niet zo eenvoudig meer terug gaat naar je slokdarm. Spanningen en stress moet je vermijden, zo kun je er voor zorgen dat je rustiger kunt slapen en eten en dat komt weer ten goede aan je maag.

Is maagpijn vervelend?

Maagpijn en maagzuur zijn erg vervelend, je kunt hier wat aan doen, maar dan moet je hier wel consequent in zijn. Je kunt hierbij denken aan regelmatig eten, niet teveel eten, rustig aan met alcohol (of liever geen), stoppen met roken, op tijd naar bed en vooral plezier hebben in het leven Stress moet je proberen te vermijden want dat werkt maagklachten in de hand.

Afslanken

Afslanken

Als je af wilt gaan slanken, dan is het belangrijk dat je daarbij ook denkt aan je gezondheid. Je moet kijken hoe het afslanken op een verantwoorde manier gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl