Menstruatie

Menstruatie

Bij de menstruatie gaat het over de vrouwen, vrouwen menstrueren normaal gesproken eens in de vier weken. De bloeding duurt bij de meeste vrouwen tussen de twee en de tien dagen. Dit kan echter worden verkort door de pil te gaan gebruiken, deze pil beschermt ook meteen tegen zwangerschap, veel vrouwen kiezen hiervoor. Ook meisjes willen vaak aan de pil omdat ze hevige buikpijn hebben tijdens de menstruatie. De pil zorgt voor mildere klachten. Een vrouw verliest gedurende deze dagen gemiddeld 50 milliliter bloed, dit lijkt niet veel, maar alles bij elkaar kan het toch voor veel klachten zorgen zoals buikpijn en stemmingswisselingen. Een vrouw draagt gedurende de dagen van de menstruatie maandverband of tampons. Er kan ook een menstruatie cup worden gedragen, dit is om het bloed op te vangen zodat het niet in het ondergoed terecht komt. Het is belangrijk dat deze cup regelmatig wordt gewisseld zodat er geen vervelende geurtjes ontstaan.

Is de menstruatie altijd pijnlijk?

Een menstruatie hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar veel vrouwen voelen zich in deze periode niet lekker. Ze kunnen last hebben van rugpijn en van buikpijn, dit komt omdat de baarmoeder aan het samentrekken is. De hormonen zijn ook aan het veranderen en daardoor komen vaak hoofdpijn, spierpijn en stemmingswisselingen voor. De borsten kunnen ook opzwellen en wat gevoelig zijn. De een heeft hier veel last van en de ander heeft misschien wel geen klachten. Als je veel buikpijn en andere klachten hebt dan kun je er voor kiezen om aan de pil te gaan, hier wordt door steeds meer vrouwen voor gekozen. De klachten nemen hierdoor af en je bent meteen goed beschermd tegen zwanger worden als je gemeenschap hebt.

De eerste keer menstrueren

De eerste keer dat je gaat menstrueren kan zijn op je twaalfde, maar kan ook pas gebeuren als je zestien bent. Het heeft te maken met de ontwikkeling van je lichaam. Het ene lichaam is nu eenmaal sneller volwassen dan het andere. Vanaf het moment dat je de eerste keer gaat menstrueren ben je vruchtbaar, de eerste keer kan erg onwennig zijn. Je voelt je onzeker, je hebt buikpijn en dit kan een vervelende eerste ervaring zijn. Als je meteen van de klachten af wilt, dan wordt het vaak aangeraden om met een warme kruik in bed te gaan liggen of een warm bad te nemen. Paracetamol kan ook altijd worden ingenomen om de klachten te verminderen.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl