Nachtrust

Nachtrust

Slapen is erg belangrijk voor onze gezondheid. We hebben gemiddeld zeven à acht uur slaap per dag nodig. De een iets minder de ander iets meer. Een goede nachtrust is van groot belang en toch is het voor sommige mensen lastig om in slaap te vallen. Niet iedereen legt zijn hoofd op het kussen en valt meteen in een heerlijke, diepe slaap. Er zijn genoeg mensen die nog liggen te piekeren of slecht in slaap vallen. Toch is een goede nachtrust erg belangrijk en ook van levensbelang. Je kunt namelijk langer zonder eten dan dat je zonder slaap kunt. Door te weinig slaap word jij energieloos en erg kwetsbaar. Je concentratievermogen gaat achteruit, je bent minder productief en je functioneert als iemand met te veel alcohol op. Slapen houdt je fit, het geeft jouw lichaam de kans om zich te herstellen en je leeft er langer door. Zorg daarom dat jij voldoende slaapt en ga voor een gezond en fit leven.

Zorg voor een goede slaapbeleving

Een goede nachtrust is prioriteit nummer één! Tijdens het slapen wordt de informatie verwerkt die je overdag hebt opgedaan. Je hersenen rusten niet, maar zijn juist erg actief. Jouw lichaam is druk bezig om zich weer te herstellen en zich op te laden voor de volgende dag. Een goede nachtrust is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is een goed bed en een goed matras erg belangrijk. Het matras moet je lichaam goed ondersteunen en op de juiste punten meeveren en tegendruk geven. Een matras moet ook twintig centimeter langer zijn dan jij. Ben jij van jezelf al erg groot, dan moet je gaan voor een extra lang matras. Verder is een lattenbodem erg belangrijk en moet je kijken naar het materiaal van het matras. Bij het kopen van een bed moet je letten op je lichaamshouding, gewicht en eventuele klachten. Daarnaast moet het bed ook aansluiten op jouw persoonlijke voorkeuren en behoeftes. Je kunt je daarom het beste laten informeren bij een beddenspeciaalzaak. Verder is het belangrijk dat je niet meteen gaat slapen na je sportsessie, dat je voor het slapen gaan geen koolhydraten eet en dat je geen alcohol drinkt voordat je naar bed gaat. Dat laatste lijkt juist te helpen om in slaap te komen en dat is ook waar. Maar het tast de kwaliteit van je slaap aan en je wordt sneller wakker. Je wordt er dus alleen maar meer moe van. Houd ook een slaapritueel aan. Voordat je gaat slapen ga je eerst je tandenpoetsen, je gezicht wassen, naar de toilet, je trekt je pyjama aan en gaat dan in bed liggen. Als je dit elke avond in dezelfde volgorde doet (het mag natuurlijk ook een andere volgorde zijn), went je lichaam eraan en bereidt het zich vast voor op het slapen.

Risico’s te weinig slaap

Slapen wordt door veel mensen onderschat. We werken hard en slaan dan liever een paar uurtjes slaap over. Toch zorgt dit ervoor dat je alleen maar minder productief wordt. Ga op tijd naar bed en pak je rust, dan kun je de volgende dag een keer zoveel doen. Daarnaast brengt te weinig slaap ook veel risico’s met zich mee. Slaap je te weinig? Dan heb je een verhoogde kans op:

  • Diabetes

    <
  • Hartinfarct

  • Borst- en darmkanker

  • Te hoog cholesterolgehalte

  • Depressie.

  • Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen en daarom is het belangrijk dat je voldoende slaapt.

    Alle dossiers op 1001symptomen.nl