Overactieve blaas

Overactieve blaas

Als je last hebt van een overactieve blaas dan is dat geen rare aandoening, veel mensen hebben hier last van. Zeker een miljoen mensen in Nederland hebben hier mee te maken. Bij mannen en vrouwen komt het even vaak voor, als je niet meer de baas bent over je eigen blaas dan kun je spreken over een overactieve blaas. Je blaas gaat een eigen leven leiden. Je kunt het herkennen aan het steeds kleine beetjes moeten plassen, je hebt er moeite mee om je plas op te houden en je kunt ook last hebben van ongewild urineverlies. Het kan zijn dat de urineblaas de boosdoener is, deze kan je namelijk een signaal geven dat de blaas vol zit ook al is dat niet het geval. Je gaat hierdoor steeds naar de wc en moet kleine beetjes plassen, je blaas is hierdoor nooit helemaal leeg. Je gaat normaal gesproken tussen de zes en de acht keer binnen 24 uur naar de wc, als je vaker moet, en je hebt een hevige drang om te gaan plassen dan zou je kunnen spreken van een overactieve blaas. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden de overactieve blaas te ondersteunen, de klachten verminderen dan en soms lost het probleem zich helemaal op.

Wat kun je doen aan een overactieve blaas?

Bij de behandeling van de overactieve blaas staat trainen centraal. Eerst ga je een bezoekje brengen aan de huisarts, dan wordt er gevraagd wat je klachten zijn en dan wordt er lichamelijk onderzoek verricht. Er wordt ook een urine onderzoek gedaan om te kijken of dat er geen ontstekingen zitten. Is dat niet het geval dan moet je een plas dagboek bij houden, dan schrijf je op hoe vaak en hoeveel je drinkt en hoe vaak je naar de wc moet. Er kan ook een onderzoek van de blaas worden uitgevoerd, maar er zijn dan ook verschillende behandelingen mogelijk. Er kan gesproken worden over blaastraining, maar ook bekkenbodem oefeningen kunnen je helpen. Er zijn ook medicijnen die de huisarts voor kan schrijven en er kan gesproken worden over de PTNS behandeling. Dan wordt er via een dun naaldje in de enkel een zenuw in het ruggenmerg geprikkeld. Welke behandelingen er geschikt zijn is afhankelijk van je wensen. Er kan ook worden gekeken hoe ernstig de overactieve blaas is en hoeveel last je hier van hebt. Het is in ieder geval belangrijk dat je er niet mee rond blijft lopen maar dat je hier wat aan laat doen, bespreek het met de huisarts en zoek samen een passende behandeling/oplossing.

Afslanken

Afslanken

Als je af wilt gaan slanken, dan is het belangrijk dat je daarbij ook denkt aan je gezondheid. Je moet kijken hoe het afslanken op een verantwoorde manier gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl