Overgang

Overgang

De overgang wordt door vrouwen op verschillende manieren beleefd. De ene groep vrouwen is erg blij om van dat “menstruatie gedoe” af te zijn, de andere groep treurt om een periode van vruchtbaarheid, van jong zijn die wordt afgesloten. Als je spreekt over de overgang wordt het woord menopauze vaak genoemd. De menopauze komt van het Latijnse woord mensis en pausa, wat respectievelijk maand en ophouden betekent. De menopauze is de dag van de laatste menstruatie. De periode van vruchtbaar zijn is voorgoed voorbij. De tijd rondom de menopauze heet de overgang (climacterium). De overgang begint gemiddeld rond het vijftigste levensjaar van een vrouw. Ook komt het voor dat de overgang eerder of later begint. De overgang betekent dat de vrouw in deze periode onvruchtbaar wordt. Het eerste wat opvalt is het weg blijven van de menstruatie (ongesteld zijn). De hormoonhuishouding verandert als gevolg daarvan. De overgang gaat gepaard met: opvliegers, gewrichtsklachten, transpiratie, slapeloosheid, duizeligheid. Er komen veelvuldig lichamelijke ongemakken en stemmingswisselingen voor. Op deze leeftijd, zo rond de vijftig spelen er nog meer veranderingen in het leven van de vrouw: de ouders overlijden, de kinderen gaan zelfstandig wonen. In deze context kom je de term: lege-nest-syndroom tegen, waardoor er ook emotionele problemen voordoen in deze periode.

Gewend?

In de periode van de overgang zijn er vrouwen die gewoon doorleven zoals ze gewend waren. Ze hebben geen lichamelijke en ook geen emotionele problemen. Of lijkt dat zo? Vrouwen die veel afleiding hebben, bijvoorbeeld door een leuke baan, wellicht een sport beoefenen en een fijne vrije tijdsbesteding (hobbies, vrijwilligerswerk enz.), lijken minder last te ervaren van de overgang. Dus vul je dagelijkse leven met activiteiten, waarin jij jezelf kunt ontplooien, waar je voldoening uit haalt. Een goede dagbesteding is dus van belang om deze overgang zo goed mogelijk en met zo weinig mogelijk problemen door te komen. Daarnaast is goede voeding ook erg belangrijk. Tijdens de overgang verbrandt het lichaam de calorieën langzamer. Je hebt dus minder nodig. Beperk het gebruik van koffie, zout, suiker, vlees, kaas, eieren en melkproducten. Eet meer rauwkost, vitamine C en D, producten die ijzer bevatten, kalk en vitamine E. Loop elke dag minstens een half uur buiten.

Omgaan met de overgang

Sommige vrouwen komen moeiteloos en zorgeloos de overgang door. Andere vrouwen daarentegen ervaren de overgang als een vervelende periode met lichamelijke en emotionele klachten. Vooral de opvliegers zijn daar debet aan. Opvliegers is een bekend en vooral heel vervelend verschijnsel. Een vrouw voelt haar gezicht en armen steeds warmer worden zonder dat haar omgeving warmer wordt. Ze krijgt een rode kleur. Het bloed stijgt ineens naar haar hoofd. Het liefste zet ze alle ramen open. Ze gaat hevig transpireren en voelt zich erg opgelaten. Dit duurt soms minuten tot soms wel een half uur. Deze aanval wordt gevolgd door een koud gevoel: rillen. De aanvallen zijn per vrouw verschillend, de ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Sommige vrouwen moeten ’s nachts hun laken vervangen door de hevige transpiratie. Ook de slapeloosheid komt daar nog eens bovenop en kan je behoorlijk parten spelen. Eet veel rauwkost, drink karnemelk, zorg voor ontspanning en voldoende beweging in de frisse buitenlucht. Er bestaan natuurlijke geneesmiddelen als de klachten erg hevig zijn. Overleg dit met je huisarts.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vervelende aandoening. Het kan zomaar op komen zetten, maar het kan ook een oorzaak hebben, je zou namelijk hoofdpijn kunnen krijgen door stress...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl