Pijn

Pijn

Als je pijn hebt is dat vervelend, van pijn kun je hangerig worden maar je kunt ook gaan klagen. Het is dan ook vervelend als je niets tegen de pijn kan doen. Soms is pijn eenvoudig op te lossen, als je bijvoorbeeld bent gevallen en hebt een blauwe plek dan is het vaak snel over, maar als je last hebt van buikpijn of hoofdpijn en grieperig bent dan kan het langer duren voordat de pijn over is en dan kun je iets nemen tegen de pijn. Je zou hierbij kunnen denken aan een pijnstiller. Vaak is paracetamol al de oplossing tegen vele soorten pijn.

Verschillende soorten pijn

Er zijn verschillende soorten pijn, als je een vinger tussen de deur hebt gehad is dat een heel andere pijn dan een branderig gevoel in je ogen, of een splinter. Alle pijnen voelen anders, daarom is het soms moeilijk uit te leggen wat voor soort pijn je hebt. Als je naar de huisarts gaat dan vragen ze vaak wat voel je dan precies. Zeurende of stekende pijn? Vaak kom je er achter door er op te gaan duwen of in de omgeving de plaats aan te gaan raken, zo ontdek je specifiek waar dat de pijn vandaan komt. Je kunt ook pijn hebben in je onderbuik terwijl het eigenlijk afkomstig is van je rug omdat het doorstraalt. Het is daarom goed om uit te laten zoeken waar dat de pijn precies vandaan komt, dit kun je vaak zelf ook proberen en er dan achter komen. Als je last hebt van je knie, dan kan dat komen omdat je hem teveel belast hebt bij het tillen of sporten, maar het kan ook zijn dat je last hebt van overgewicht en dat de knie teveel gewicht moet dragen. Dit is een heel andere soort pijn en wordt ook anders behandeld.

Als de pijn aan blijft houden, wat dan?

Als pijn niet over gaat, dan moet je eens naar een huisarts gaan. Het zal er aan liggen waar je pijn hebt naar welke arts je gaat. Als je gevallen bent en je kent de oorzaak van de pijn dan kun je het gerust een paar dagen afwachten tenzij de wond erg dik gaat worden en nog meer pijn gaat doen na een dag. Het kan dan zijn dat er iets gebroken of gescheurd is, dan moeten er foto’s gemaakt worden om het verder te onderzoeken. Dus:

  • Is de pijn draaglijk? Probeer het dan zonder pijnstilling
  • Is de pijn erger aan het worden? Neem dan pijnstilling
  • Gaat het met pijnstilling en rust niet over? Dan kun je de huisarts raadplegen!

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslav...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl