Prostaat

Prostaat

Je hoort het wel eens mannen hebben last van hun prostaat, maar wat is dit nu eigenlijk? De prostaat is eigenlijk een klier die zich bij de man in het lichaam bevindt, hij is aanwezig onder de blaas om de urinebuis heen. Deze prostaat bevindt zich naast het rectum. Er worden door de prostaat hulpstoffen aangemaakt die aan het sperma worden toegevoegd. Door de samentrekking voorkomt de prostaat dat er sperma in de blaas kan stromen. Wist je dat een andere naam voor prostaat voorstanderklier is? Dit is afgeleid uit het Grieks en staat voor diegene die voor staat, beschermer of wachter. De prostaat heeft mannelijke hormonen nodig om goed te kunnen functioneren. Het belangrijkste hormoon hierbij is testosteron, dit wordt gemaakt in de testikels.

Welke problemen kun je bij de prostaat tegenkomen?

Bij de prostaat kunnen aandoeningen voorkomen. Er kan worden gesproken over een goedaardige vergroting van de prostaat, dit kan op oudere leeftijd vaak optreden. De prostaat wordt wat groter en deze drukt op de urinebuis. Het plassen wordt hierdoor wat moeilijker. Er kan sprake zijn van prostatitis, dit is een bacteriële ontsteking van de prostaat. Het kan zijn dat je last hebt van een branderig gevoel, koude rillingen, pijn bij het plassen en een abnormale plasdrang, dan is het belangrijk om te denken aan deze aandoening. Een aandoening die ook voor kan komen is prostaatkanker, hoe ouder men wordt hoe groter de kans op deze aandoening.

Kun je prostaat problemen zelf oplossen?

Er zijn aandoening aan de prostaat waar je zelf wat aan kunt doen, je kunt namelijk naar de huisarts gaan bij klachten en dat is heel belangrijk. Hierdoor zorg jij er voor dat de klachten direct kunnen worden bekeken en indien nodig meteen kunnen worden behandeld. Je hoeft je niet te schamen als je klachten hebt met de prostaat, het is juist belangrijk de huisarts in te schakelen omdat klachten snel erger kunnen worden. Maar door de pijn heb je vaak al de neiging om naar de huisarts te gaan, schaam je niet, ben eerlijk en de huisarts gaat er voor zorgen dat het probleem opgelost kan worden. Soms is er nader onderzoek nodig, wanneer dat het geval is dan zal de arts je stapsgewijs vertellen wat er gaat gebeuren. Dit kan wat stress opleveren maar probeer je te ontspannen. In ieder geval is het belangrijk dat je wanneer je naar de wc moet, niet te lang gaat wachten maar gewoon gaat. Je hoeft je blaas niet te trainen, je moet de afvalstoffen uitplassen, dat is voor iedereen heel belangrijk!

Slapen & Vermoeidheid

Slapen & Vermoeidheid

Slapen en vermoeidheid, het hoort bij elkaar, als je moe bent ga je slapen. Maar zo eenvoudig is het niet voor iedereen. Het kan zijn dat je last hebt van inslaapproblemen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl