Psoriasis

Psoriasis

De naam psoriasis zegt het je iets? Het gaat hierbij over een chronische auto-immuunziekte. Deze ziekte is te herkennen aan de versnelde delingen, de verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid. Deze aandoening komt tot uiting in de huid, het wordt gezien als een primair huidprobleem, maar het is een ontregeling van het immuunsysteem.Er wordt vaak gedacht dat psoriasis besmettelijk is, maar dat is niet zo. Het is bekend dat ongeveer 2% van de wereldbevolking bekend is met deze aandoening, bij de Zuid Amerikaanse Indianen echter niet, daar is het nog zeldzaam.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening, er zijn perioden waarin men er geen last van heeft maar dan komen er periodes aan waarin het zich gaat verergeren. De huid kan dan binnen zes tot zeven dagen gaan vernieuwen en bij niet patiënten duurt dat 26 tot 27 dagen. Maar de structuur van de vernieuwende huidlagen is wel afwijkend. Er zijn verschillende soorten psoriasis, de meest voorkomende is de gewone psoriasis. Deze is te herkennen aan de witte huidschilfers op de rode plekken van de huid. Dit noemt men dan ook wel plaques. Er zijn verschillende oorzaken voor deze aandoening psoriasis. Het kan te maken hebben met:

  • Immunologische aspecten
  • Genetische factoren
  • Of overige factoren, bijvoorbeeld jodium.

Wat kun je doen aan psoriasis?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij psoriasis. Er kan gedacht worden aan topicale crèmes, maar ook aan laserlicht, UV behandeling of systemische middelen. Tegenwoordig maken steeds meer mensen de keuze voor de alternatieve behandelingen. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een kuur bij de Dode Zee. Het zoute water en het zonlicht zorgen er voor dat de symptomen van psoriasis afnemen. Er zijn ook kuuroorden waar je behandeld kunt worden. Paardenmelk zou ook een goed product zijn om daar de huid mee in te smeren.

Pijn

Pijn

Als je pijn hebt is dat vervelend, van pijn kun je hangerig worden maar je kunt ook gaan klagen. Het is dan ook vervelend als je niets tegen de pijn kan doen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl