Seksualiteit

Seksualiteit

Seksualiteit, van kleins af aan ben je er al mee bezig. Kinderen gaan zichzelf ontdekken, ze ontdekken dat ze anders zijn dan het andere geslacht. Zeker op de basisschool kan dat voor verschillende situaties zorgen, kinderen die met elkaar de wc binnen gaan om te kijken wat er nu anders is. Ze voelen bij elkaar en kijken goed, ze zijn aan het ontdekken wat er anders is en dat hoort bij de ontwikkeling van seksualiteit. Gevoelens spelen hierbij een andere rol, val je op het andere geslacht of vind jij je eigen geslacht aantrekkelijker? Vanaf een bepaalde leeftijd maak jij de keuze voor hetero, homo of lesbienne. Deze keuze wordt nu steeds meer geaccepteerd in Nederland. Het is belangrijk dat je hier voor open staat en je gevoelens durft te tonen om achter je eigen seksuele voorkeur te komen.

Wanneer speelt de seksualiteit een rol in je leven?

Je wilt jezelf ontdekken, je gaat dat op verschillende manieren doen, je gaat experimenteren en kijken hoe het andere geslacht er uit ziet. Dit is een fase in de levensontwikkeling. Jonge kinderen zijn hier al mee bezig, vanaf drie jaar kan het al voorkomen dat kinderen eens goed naar elkaar kijken en bij zichzelf gaan voelen wat ze overal mee kunnen doen. Laat de kinderen zichzelf ontdekken het is een spel voor hen, hun lichaam ontdekken. In de puberteit gaat dit door, er komen gevoelens die er voorheen nog niet eerder waren, de pubers worden voor de eerste keer verliefd, jongens krijgen voor de eerste keer een erectie.

Voorlichting over seksualiteit

Door alles wat er gaat gebeuren door de jaren heen is voorlichting over seksualiteit belangrijk. Vroeger werd er op de basisschool veel aandacht aan besteed maar tegenwoordig is dat steeds minder. De seksualiteit is niet meer zoals het vroeger was. Jongeren weten steeds eerder wat seksualiteit inhoudt. Ze gaan steeds jonger ontdekken wat ze wel en niet leuk vinden. Vroeger had men vaak pas gemeenschap nadat men getrouwd was. Nu wordt er gewoon gedurende de pubertijd met de gevoelens geëxperimenteerd. Dit heeft voor- en nadelen, bij goede voorlichting kan alles wat te maken heeft met seksualiteit veilig gedaan worden, maar als er een gebrek is aan voorlichting, dan kunnen er verschillende problemen ontstaan te denken aan geslachtsziekten, een zwangerschap enz.

Keel & Hoest

Keel & Hoest

Het kan erg vervelend zijn wanneer je keelpijn hebt of moet hoesten. Gelukkig is er behoorlijk veel aan te doen, afhankelijk van de aard van de keelpijn of hoest...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl