SOA

SOA

Wanneer iemand weet dat hij of zij een soa heeft, dan zal er eerst schaamte, wellicht angst zijn, maar het is beter deze schaamte om te zetten in aanpassen van je seksuele gedragingen zodat je niet meer mensen besmet. Vroeger werd een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) ook wel een venerische ziekte genoemd. Je kunt het namelijk overdragen door seksueel contact te hebben, het gaat hierbij om gewone geslachtsgemeenschap.

Wat is een SOA?

Als het gaat over de ziekteverwekker van een SOA dan kan deze zich altijd bevinden in het slijm van een vagina of in het sperma. Deze kan ook aanwezig zijn achter de voorhuid. Als er dan contact wordt gemaakt met een partner tijdens de gemeenschap dan kan de ziekteverwekker worden overgedragen. Een wondje kan de ontvanger zijn, maar dat is niet altijd nodig. Je kunt het ook op een andere manier overdragen, te denken via intraveneus drugsgebruik en bloedtransfusies. Er zijn in 2003 meer dan 100.000 SOA besmettingen geweest in Nederland, dat is een groot aantal. Het gaat hierbij vaak over mensen met wisselende seksuele contacten, ze vrijen vaak zonder condoom en hierdoor lopen zij een groter risico op een SOA.

Hoe herken je een SOA?

Je kunt een SOA op verschillende manieren herkennen:

  • Pijn in een of beide ballen
  • Pijn in de onderbuik
  • Afscheid of pus uit de penis, vagina of anus
  • Pijn bij het vrijen
  • Zweertjes of wratjes op of bij de geslachtsdelen
  • Jeuk bij het schaamhaar
  • Gezwollen klieren in de liezen
  • Irritaties of een branderig gevoel na het plassen

Hoe behandel je een SOA?

Om vast te stellen of dat je een SOA hebt wordt er vaak bloed geprikt. Sommige SOA’s kunnen meteen herkend worden en kunnen door de huisarts direct behandeld worden. Soms een zalfje, dan een antibioticakuur, het ligt er aan welke geslachtsziekte je op hebt gelopen en in welk stadium zij zich bevindt. Hoe eerder je er bij bent, hoe sneller je de SOA vaak kunt behandelen. Blijf er daarom ook niet mee rondlopen maar ga met een SOA naar de huisarts, heb je alleen een vermoeden? Het is toch zinvol om naar de huisarts te gaan zodat je alle onzekerheid weg kunt laten nemen voor het geval dat. Mocht het wel zo zijn dat je een SOA op hebt gelopen dan kun je het meteen laten behandelen, wat wel zo verstandig is! De volgende stap is om je seksuele partner(s) te laten weten dat jij besmet bent met een soa, men kan dan de nodige maatregelen treffen.

Veel voorkomende soa’s

In Nederland raken jaarlijks zo’n 100.000 mensen per jaar besmet met een soa. Het aantal mensen die een soa oplopen neemt hiermee toe en de verwachting is dat het aantal soa infecties ook de komen jaren blijft stijgen. De meest voorkomende soa’s in Nederland zijn:

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslav...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl