Wondverzorging

Wondverzorging

Bij wondverzorging gaat het over de juiste verzorging van de wond. Je hebt hier verschillende manieren voor. Er zijn mensen die een speciale EHBO cursus gaan volgen zodat zij de juiste wondverzorging toe kunnen passen. Als je kinderen hebt is dat een zeer zinvolle cursus. Kinderen leren alles met vallen en op staan en dan zal het ook vast en zeker een keer mis gaan. Daarom is het goed om een EHBO doos in huis te hebben zodat je de wondjes van de kinderen meteen kunt schoonmaken als ze zijn gevallen. Een pincet is ook zeker aan te raden om in huis te hebben, mochten er splinters in de wond zitten dan kun je de pincet ontsmetten en dan voorzichtig proberen deze er uit te halen.

Hoe doe je aan wondverzorging?

Als je EHBO hebt gedaan dan is het belangrijk dat je blijft herhalen hoe de wondverzorging ook al weer was. Het belangrijkste is het feit dat je de wond schoon gaat maken, dit kun je op verschillende manieren gaan doen. Het zal er ook aan liggen wat voor wond je hebt, als je een diepe wond hebt dan moet je sowieso naar de huisarts gaan omdat het dan beter schoongemaakt kan worden en misschien gehecht moet worden. Is het een klein en oppervlakkig wondje dan kun je het zelf schoon gaan maken en soms is water al voldoende. Daarna kun je het ontsmetten met bijvoorbeeld Betadine en dan is de wond weer schoon. Je moet een wond altijd goed in de gaten blijven houden en kinderen willen wel graag een pleister, maar je kunt de wond beter open laten en geen pleister er op doen. Dan kan de wond namelijk sneller genezen, frisse lucht is goed voor de wond. Maar als de kinderen daarna weer in het zand willen spelen dan is het wel belangrijk om de wond tijdelijk af te dekken zodat er niet opnieuw vuil in kan komen.

Waarom is wondverzorging belangrijk?

De wondverzorging is belangrijk omdat de wond schoon moet zijn om te kunnen genezen. Het vuil moet uit de wond alvorens deze weer dicht mag groeien. De huid kan nu beschadigd zijn maar morgen zit er weer een dun laagje overheen, als er dan nog vuil in de wond zit dan kan de wond gaan zweren en dan moet de wond weer open worden gemaakt zodat het vuil er uit kan. Je wilt vast en zeker geen infecties en bacteriën in de wond krijgen, daarom is de wondverzorging van essentieel belang! Heb je niets om te ontsmetten? Gebruik dan in ieder geval water zodat de wond gespoeld kan worden.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vervelende aandoening. Het kan zomaar op komen zetten, maar het kan ook een oorzaak hebben, je zou namelijk hoofdpijn kunnen krijgen door stress...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl