Buikpijn

Buikpijn

Buikpijn komt op alle leeftijden voor. Buikkrampen ontstaan vaak door teveel eten, of door overgevoeligheid voor bepaald voedsel. Buikpijn wijst niet altijd op een afwijking in de buik, deze afwijking of ontsteking enz. kan overal in je lichaam zitten, ook al voel je het in je buik.

Wat kan buikpijn betekenen?

Hevige pijn rechtsonder in de buik is meestal een blindedarmontsteking. Dit kan echter ook duiden op een galsteen of niersteen. Acute en hevige pijn zijn altijd een reden om de huisarts te raadplegen.

Menstruatiepijn

Veel meisjes en vrouwen kennen het maandelijkse probleem: buikkrampen tijdens de menstruatie. Erg lastig en je kunt daardoor flink belemmerd worden. Op de fiets naar school, een zware tas en enorme buikkrampen. Het liefst ga je op de bank liggen, maar als zich dit maandelijks voordoet, kom je nogal wat lesuren te kort op school, of werkuren natuurlijk. Meestal komen de buikkrampen voor de menstruatie begint en nemen dan af.

Verlichten van de buikpijn tijdens de menstruatie

Je kunt erom lachen als de warme kruik wordt genoemd om je buikpijn te verlichten, maar het helpt je echt, probeer het eens. Ook massage van je onderbuik (je draait met je vingers kleine kringetjes over je hele onderbuik) vermindert de buikkrampen. Het masseren van je rug werkt ook, maar daar heb je iemand voor nodig. Doe lichte stretch- en gymoefeningen, die ervoor zorgen dat de doorbloeding in je buik goed is. Dit zorgt ervoor dat het opgeblazen gevoel wat verdwijnt. En een laatste tip is een verwentip: neem een heerlijk stuk chocolade en een goed boek en neem even tijd voor jezelf. Blijf je toch veel last van buikpijn houden overleg dan met je huisarts of hij je de anticonceptiepil wil voorschrijven. Heel veel vrouwen vinden hier veel baat bij, elke maand weer. Je blijft waarschijnlijk wel wat klachten houden, maar de scherpe randjes zijn er van af.

Waar zit de buikpijn?

Om een diagnose te kunnen stellen is de plaats waar de buikpijn zit erg belangrijk. Bij buikpijn, buikkrampen over de hele buik is er waarschijnlijk sprake van voedselvergiftiging of obstipatie. Heb je buikpijn over de hele buik met diarree dan kan dat duiden op buikgriep. Is de pijn hevig in de onderbuik en eventueel ook in de rug dan kan dat wijzen op een blaasontsteking of menstruatiepijn. Bij een maagzweer heb je een brandende buikpijn in het midden of boven in de buik. Acute en hevige buikpijn zijn reden genoeg om een arts te raadplegen, wacht daarmee niet te lang.

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslav...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl