Hoesten

Hoesten

Hoesten is een symptoom en geen ziekte. Hoesten duidt erop dat de ademhalingswegen geprikkeld worden, of dat er iets abnormaals in de luchtwegen zit, waardoor de slijmvliezen worden beschadigd, bijvoorbeeld pinda’s of visgraatjes. Hoesten zorgt ervoor dat slijm en geïnfecteerde stof uit de luchtwegen verdwijnt. Hoestbuien komen voor bij bijvoorbeeld kinkhoest, hoesten kan ook een gewoonte zijn geworden bijvoorbeeld als iemand zich ongemakkelijk voelt.

Verlichten van hoesten

Het hoesten kan verlicht worden door te stomen, dit is het inhaleren van waterdamp. Door hoesten worden bacteriën verspreid. In ziekenhuizen, verpleeghuizen worden vaak mondkapjes gedragen om besmetting te voorkomen. Hoestsiroop en andere middeltjes kunnen het ophoesten van slijm gemakkelijker maken, of het hoesten verminderen.

Er zijn diverse soorten hoest

Kriebelhoest is een reactie op het geïrriteerde slijmvlies van de luchtpijp. Een oorzaak kan zijn roken of een rokerige ruimte, gebrek aan goed geventileerde ruimte of een stoffige omgeving. Droge hoest, of prikkelhoest, bij deze hoest komt geen slijm los en heeft dus totaal geen zin. Het is daarom belangrijk een dergelijke aanhoudende hoest te onderdrukken. Deze hoestbuien zijn alleen maar afmattend voor longen en hart. Benauwde hoest is erg vervelend. Verminder de klachten door siroop in te nemen, deze werkt krampopheffend en het ophoesten van slijm gaat beter.

Hoesten is niet altijd te voorkomen

De omgeving waarin jij woont kan zodanig vervuild zijn, dat het hoesten een probleem wordt. Probeer zelf je omgeving zo optimaal mogelijk te maken voor jouw gezondheid: hygiëne, niet roken en een goede ventilatie.

Word jij toch “slachtoffer” door het hoesten van anderen dan kun je met de volgende middeltjes proberen om de klachten te verlichten: bij een prikkelhoest gebruik je bijvoorbeeld een hoestsiroop, deze werkt slijmoplossend en verzachtend; bij hoesten dat gepaard gaat met slijm opgeven neem je een siroop die de hoest verzacht, krampopheffend werkt en die het ophoesten van slijm bevordert.

Probeer je weerstand zo optimaal mogelijk te maken door voldoende vitamine C en voldoende rust en door goed eten en voldoende drinken aangevuld met echinaforce druppeltjes. Warm water met honing en citroen brengt in veel gevallen het hoesten tot bedaren.

Hoesten is zeer besmettelijk voor de omgeving

Doordat het vocht, dat met het hoesten gepaard gaat, zich in de omgeving verspreidt, worden veel mensen tegelijkertijd verkouden. Vooral bij kleine kinderen gaat de verkoudheid snel over van de een naar de ander, denk aan een kleuterklas. Hygiëne speelt een grote rol, handen voor de mond bij het hoesten, maar zeer zeker ook veelvuldig handen wassen.

Verkoudheid & Griep

Verkoudheid & Griep

Wanneer je erg verkouden bent of griep hebt, kun je je aardig beroerd voelen. Helaas is er geen middel wat ervoor zorgt dat griep of verkoudheid weg gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl