Keelpijn

Keelpijn

Bij een keelontsteking is de keel rood en geïrriteerd. Het slikken is zeer pijnlijk. Je kunt soms ook witte stippen zien op de amandelen. Je hebt koorts. Een keelontsteking wordt ook aangeduid als angina. De keelontsteking moet niet onderschat worden. De behandeling zal op de eerste plats erop gericht zijn om de mond- en keelholte te desinfecteren. Gorgelen en spoelen met verdunde Molkosan. Vermijd tijdens de keelontsteking melkproducten, omdat melk het slijm in de keelholte vast houdt. Neem extra vitamine C en zorg voor een goede mond- en keelhygiëne. Poets de tanden en de tong grondig.

Keelpijn door verkoudheid

Pijn tijdens het slikken en keelpijn ontstaan door irritatie van het slijmvlies, door bijvoorbeeld een verkoudheidsvirus. Het slijmvlies is erg geïrriteerd en ter plekke is de weerstand zo verminderd dat de bacteriën die er zich bevinden actief worden en de boel ziek maken. De weg is vrij voor een keelontsteking.

Oorzaken van keelpijn

Een neusverkoudheid, bijholte ontsteking, griep, roken en ook het door de mond ademen kunnen allemaal keelpijn veroorzaken. Doordat het slikken pijnlijk is, ben je geneigd dit zo weinig mogelijk te doen. Je eet liever niet en ook drinken doet pijn. Toch is het belangrijk hier niet aan toe te geven. Houd je keel nat! Vooral bij kleine kinderen moet je dit in de gaten houden, geef desnoods waterijsjes.

Amandelen (tonsillen)

Amandelen zijn poortwachters. Zij staan aan beide zijden van de keel en vangen de infectiekiemen op. Daarna zwellen zij op en de persoon krijgt keelpijn en koorts. In de hals zie je dat de lymfeklieren opgezet zijn. Wanneer er sprake is van vergrote tonsillen, amandelen, hoeft er niet altijd sprake te zijn van een ontsteking. Ze hinderen wel bij de ademhaling. Mensen met grote amandelen hebben vaak hun mond open. Over het verwijderen van de amandelen bestaan meningsverschillen.

Je hebt neusamandelen en keelamandelen. Van beide kun je last krijgen. Er kan operatief worden ingegrepen: het verwijderen van de amandelen. Het ligt aan de ernst van de klachten en de frequentie dat de klachten zich voordoen of er operatief wordt ingegrepen. Men probeert eerst of medicatie voldoende helpt. Werkt deze echter niet goed, of is er te vaak en teveel medicatie nodig, dan kan er gekozen worden voor een operatie. Het verwijderen van de amandelen is een serieuze ingreep en niet geheel zonder gevaar, maar dat geldt eigenlijk voor elke ingreep. Na het knippen van amandelen, of het verwijderen ervan ben je wel even uit de running. Als alles volgens plan verloopt verblijf je één nacht in het ziekenhuis, je eet heel veel waterijsjes en bent er best even ziek van. De bedoeling van de ingreep is dat jij verlost bent van je keelontstekingen.

Afslanken

Afslanken

Als je af wilt gaan slanken, dan is het belangrijk dat je daarbij ook denkt aan je gezondheid. Je moet kijken hoe het afslanken op een verantwoorde manier gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl