Pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik

Pijn in de onderbuik kan vele oorzaken hebben. Je kan ongesteld zijn, of zwanger, maar je kan ook van andere dingen pijn en last in je onderbuik krijgen. Wij hebben de meest voorkomende redenen van pijn in de onderbuik voor jou op een rijtje gezet.

Pijn in de onderbuik, wat is er aan de hand?

Als je pijn in de onderbuik hebt, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Sommige oorzaken zijn onschuldig, terwijl anderen ernstiger van aard zijn. De meest voorkomende oorzaken die pijn in de onderbuik veroorzaken zijn:

  • eileiders/eierstokken/baarmoeder
  • ongesteldheid
  • zwangerschap
  • prostaatproblemen
  • blaasproblemen
  • nierproblemen (bijvoorbeeld galstenen)
  • problemen aan de darmen (dikke darm of blinde darm)

Menstruatiecyclus en zwangerschap

Bij vrouwen kan er pijn in de onderbuik ontstaan gedurende de menstruatiecyclus of de zwangerschap. Tijdens de eisprong (14 dagen vóór de eerstvolgende ongesteldheid) kan zij links of rechts onderin de buik pijn voelen, wat erg op steken lijkt. Dit houdt in dat het eitje uit het blaasje springt en zijn reis begint richting de baarmoeder. Ook de ongesteldheid zelf kan krampen in het midden van de onderbuik veroorzaken, omdat de baarmoeder samentrekt. Een zwangerschap kan ook klachten in de onderbuik veroorzaken. Dit komt vaak door de groeiende baarmoeder, maar ook omdat de baarmoeder op de blaas drukt.

Buikgriep

Bij buikgriep kan je ook last van je onderbuik krijgen. Het gaat vaak om een virale darminfectie, waarbij de slijmvliezen van het maagdarmstelsel ontstoken zijn. Naast pijn in de onderbuik heb je vaak ook last van een verminderde eetlust, diarree, spugen en/of koorts. Deze symptomen kunnen echter ook duiden op een voedselvergiftiging die is veroorzaakt door bacteriën.

Blaasontsteking

Vooral vrouwen hebben last van pijn in de onderbuik, als zij een blaasontsteking hebben. Meestal veroorzaakt alleen een chronische blaasontsteking pijn in de onderbuik. Andere symptomen van een blaasontsteking kunnen zijn: pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen en/of de geslachtsgemeenschap, heel vaak heel kleine beetjes plassen, en soms komt er bloed in de urine voor.

Voedselallergie

Ook een voedselallergie kan pijn in jouw onderbuik veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door de eiwitten in koemelk, soja, vis of schaaldieren. Heb je vaak last van pijn in je onderbuik, en vooral na het eten of drinken van bepaalde producten? Vraag aan je huisarts om een allergietest.

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking kan ernstige pijn in de onderbuik veroorzaken. De pijn kan hierbij zo erg zijn, dat de patiënt niet eens meer kan bewegen zonder te vergaan van de pijn. Een spoedoperatie is dan nodig, voordat de ontsteking van de blindedarm ‘knapt’ en de buikholte vol met bloed, pus en bacteriën komt te zitten.

Galstenen en nierstenen

Zowel in de galblaas als nieren kunnen mineraalzouten (uit de urine) kristalliseren. Ze klonteren samen en veroorzaken op die manier stenen. Stenen in zowel de galblaas als de nieren, kunnen hevige, stekende pijn in de onderbuik veroorzaken. Soms plast de patiënt de stenen zelf uit, maar ook is het mogelijk dat ze operatief verwijderd moeten worden.

Nierbekkenontsteking

Bij deze ontsteking is de wand van het nierbekken ontstoken. Ook dit veroorzaakt hevige pijn in de onderbuik. Vaak wordt deze vorm veroorzaakt door een schadelijke bacterie, en kan vrij gemakkelijk overslaan op nieren, blaas en/of urineleiders.

Maagzweerperforatie

Een maagzweer veroorzaakt vaak pijn in de maag, dus in de bovenbuik. Maar als de zweer de onderkant van de maag of de twaalfvingerige darm perforeert (er zit een gat in), kan je ook last krijgen van erge pijn in je onderbuik.

Obstipatie

Van obstipatie heb je last als je darm verstopt is geraakt door harde en/of droge ontlasting. Als je hier langere tijd last van hebt, kan je erge pijn krijgen in je onderbuik.

Kanker

Kanker kan ook ernstige pijn in de onderbuik veroorzaken. De meest voorkomende kankersoorten die deze pijn veroorzaken zijn baarmoederkanker of eierstokkanker. Bij mannen kan bijvoorbeeld prostaatkanker ook voor erge pijn in de onderbuik zorgen.

Buikvliesontsteking

Hier kan je veel last van hebben als het buikvlies gebukt gaat onder een bacteriële infectie. Deze aandoening is levensgevaarlijk en een spoedoperatie is nodig.

Crohn

De ziekte van Crohn is redelijk zeldzaam en betreft een chronische ontsteking van het darmkanaal. Vaak zijn de dikke en/of dunne darm hierbij chronisch ontstoken.

PDS

Ook mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom hebben vaak last van pijn in de onderbuik. PDS wordt ook wel spastische darm genoemd, en is een chronische aandoening van de darmen, waarbij de darmen op een verkeerde manier bewegen.

Slapen & Vermoeidheid

Slapen & Vermoeidheid

Slapen en vermoeidheid, het hoort bij elkaar, als je moe bent ga je slapen. Maar zo eenvoudig is het niet voor iedereen. Het kan zijn dat je last hebt van inslaapproblemen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl