Steenpuist

Steenpuist

Steenpuisten zijn kleine ontstekingen in de huid, die erg pijnlijk kunnen zijn. Maar wat is een steenpuist nu precies, hoe kan je de steenpuist herkennen, hoe voorkom je ze en hoe kan je die vervelende puisten behandelen? Steenpuisten staan ook wel bekend onder de namen furunkel (medische term) en steenzweer.

Wat is een steenpuist?

Wanneer je een steenpuist hebt, is er een haarzakje ontstoken. Het haarzakje zit diep onder je huid, en door de ontsteking is de steenpuist op de huid zichtbaar als een rode bult met (eventueel) een witte of zwarte kop erop. Steenpuisten worden veroorzaakt door een bacterie die bij iedereen op de huid aanwezig is. De bacterie kan ervoor zorgen dat het haarzakje ontstoken raakt, doordat er wrijving van de huid is ontstaan, bijvoorbeeld door je kleding.

Op sommige lichaamsdelen komen steenpuisten vaker voor dan op andere plekken op jouw lichaam. Vaak worden ze gesignaleerd onder je oksel, op je bil, in de nek of in je gezicht. Dit zijn lichaamsdelen waar vaak wrijving van kleding plaatsvindt. Ook op plaatsen van je lichaam waar het snel vochtig wordt, komen vaker steenpuisten voor. Dit kan bijvoorbeeld in het kruis of de liezen zijn, maar ook onder de oksels zweet je vaker en is de huid dus vochtiger.

Symptomen van een steenpuist

Je kan een steenpuist herkennen aan een rode bult, bovenop de huid. De huid op en rondom de steenpuist voelt ook pijnlijk aan, en als je erop drukt, is de huid hard. Regelmatig wordt er een witte kop op de steenpuist gezien. De grootte van de steenpuist kan variëren, maar regelmatig zijn ze 0,5 tot 1 centimeter in doorsnee. Ze worden steeds groter, door de ophoping van pus, tot ze uiteindelijk barsten, en de etter het lichaam kan verlaten.

Mensen met steenpuisten klagen vaak over pijn, omdat de ontsteking erge pijnklachten met zich mee kan brengen. Dit wordt ook veroorzaakt doordat de puisten vaak op een plaats zitten waar wrijving wordt veroorzaakt door kleding, bijvoorbeeld op de rand van je ondergoed, of waar de naden van je T-shirt in je oksel schuren.

Behandeling van steenpuisten

Een steenpuist zal na gemiddeld 7 dagen openbarsten, waarna de pus en etter het lichaam kunnen verlaten. Het gevolg hiervan is dat er een wondje op de plaats ontstaat waar de huid kapot is gegaan. Maak het wondje goed schoon, zodat de bacteriën die in de puist gevangen zaten, zich niet over de rest van je lichaam kunnen verspreiden. Het uitknijpen van de steenpuist wordt afgeraden, omdat er dan veel meer bacteriën op de huid terecht kunnen komen.

Vroeger werden steenpuisten nog wel behandeld met trekzalf, maar dit wordt tegenwoordig nog maar weinig voorgeschreven door de huisarts.

Voorkomen van steenpuisten

Steenpuisten worden onder andere veroorzaakt door een bacterie op de huid, die het lichaam kunnen binnendringen door het schuren van bijvoorbeeld kleding. Aan de bacterie zelf is niets te doen, doordat deze bij iedereen op het lichaam zit. Wel kan je rekening houden met jouw kleding. Zorg ervoor dat de kleding zo weinig mogelijk wrijving kan veroorzaken, zodat de huid niet geïrriteerd of beschadigd raakt.

Als je al een steenpuist hebt, kan je verspreiding van de steenpuist voorkomen. Dek de puist bijvoorbeeld af met een steriel gaasje, of een pleister. Zodoende voorkom je dat, mocht de puist openbarsten, de huid rondom de steenpuist ‘besmet’ raakt met de bacteriën uit de puist.

Regelmatig steenpuisten?

Heb jij regelmatig last van steenpuisten? Misschien heb jij dan wel furunculose. Dit houdt in dat je drager bent van de stafylokok-bacterie. Als jij vermoedt dat jij furunculose hebt, is het het beste om contact op te nemen met je huisarts. Door het maken van een uitstrijkje, kan hij onderzoeken of je deze stafylokok-bacterie bij je draagt.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl