Wondroos

Wondroos

Wondroos of belroos is de naam van een aantal infectieziekten, die zich uiten in twee verschillende varianten: erysipelas en cellulitis. Bij deze ziektebeelden raakt de huid - en dan voornamelijk de onderste lagen van de huid - ernstig ontstoken en geïnfecteerd en veroorzaakt hierbij pijnlijke, roodgekleurde plekken. Het precieze verschil tussen beide varianten is echter een moeilijke kwestie.

Ontstaan

Zoals vermeld is wondroos een infectieziekte en ontstaat deze zodoende via een bacterie. Welke bacterie de wondroos veroorzaakt, is niet per definitie op voorhand te zeggen, hoewel de steptococcus pyogenes (streptokok) in veel gevallen de veroorzaker is. De bacteriën die de ziekte tot stand brengen, komen het lichaam veelal binnen door een klein, vaak onbenullig wondje (zo ook bij bijvoorbeeld zwemmerseczeem). Hiervoor hoeft de huid maar heel licht beschadigd te zijn.

De ziekte bevindt zich doorgaans op de (boven)benen of op het gezicht. Als wondroos in het gezicht optreedt, dan kan de bacterie ook heel goed afkomstig zijn uit lichaamsopeningen in dit gebied: bijvoorbeeld de oren, de neus of de mond. Wat de bovenbenen betreft moet worden opgemerkt dat cellulitis, mocht het om deze variant gaan, iets geheel anders is dan cellulite. Dit laatste begrip wordt ook wel aangeduid met een ‘sinaasappelhuid’ en heeft weinig van doen met de varianten van wondroos.

Symptomen

Hoewel ieder persoon anders is, uit de infectie zich meestal door glanzend rode, gezwollen en vaak extreem gevoelige plekken achter te laten op de bovenste huidlaag, daar waar de infectie zich onder de huid bevindt. Behalve de zichtbare gevolgen, zijn er ook gevaren die kunnen ontstaan door de windroos. Mogelijke aandoeningen zijn bijvoorbeeld grotere hoeveelheden etter (abcessen, etter wordt ook wel pus genoemd) die zich onder de huid gaan begeven of een ontsteking in het onderhuidse wetweefsel (necrotiserende fasciitis). Maar ook ontstekingen aan (één van) de nieren (nefritis) of bloedvergiftiging (sepsis) zijn voorkomende gevolgen.

Behandeling

Doordat wondroos een betrekkelijk gevaarlijke ziekte is, is het evident dat een onmidellijke behandeling van levensbelang is. Bij ernstige gevallen wordt de patiënt gedurende één tot twee weken opgenomen in het ziekenhuis, om hier een antibioticabehandeling te ondergaan. De betreffende antiobioticum, penicilline, wordt ingebracht middels een infuus. Deze manier van behandelen wordt intraveneuze pencilline genoemd. Behalve penicilline zijn er nog een aantal andere antibiotica die als werkzaam worden gezien.

Indien de infectie van de wondroosbacterie minder ver gevorderd is - en daardoor minder ernstig - wordt de patiënt over het algemeen behandeld door middel van tabletten of capsules. Deze kunnen thuis ingenomen worden en maakt een verblijf in het ziekenhuis vaak onnodig. Als wondroos een terugkomend probleem blijkt, wordt er vaak een regeling getroffen waarin de patiënt maandelijks naar het ziekenhuis moet voor een injectie met antibioticum.

Alle dossiers op 1001symptomen.nl