Alcoholverslaving

Alcoholverslaving

Alcoholverslaving kan voor de alcoholist en zijn omgeving problemen veroorzaken. Het ligt aan de persoon die teveel alcohol drinkt. Er zijn vele uitingsmogelijkheden: je wordt vrolijk, ziek, agressief, raakt in coma (comazuipen), je wordt te vrij in je doen en laten, bijvoorbeeld ongepaste manieren handtastelijk zijn, overmoedig worden of het gebruik van “foute” taal. Gebeurt het bovenstaande slechts een keer, dan spreek je niet van een verslaving. Het wordt echter een verslaving als je niet meer zonder alcohol kunt om je goed te voelen en steeds meer nodig hebt om dat effect te bereiken.

Een serieuze zaak

Een alcoholverslaving is een serieuze zaak. Je gezondheid lijdt eronder, je komt steeds geld tekort door de aankoop van alcohol, je (goede) sociale contacten verdwijnen, je gezin, je baan (als je die tenminste nog kan houden) lijden er enorm onder. Het komt maar al te vaak voor dat alcoholisten gaan stelen om te kunnen blijven drinken. Iemand die aan alcohol verslaafd is, heeft dringend hulp nodig, al zal hij dit zelf niet snel toegeven.

Soorten alcohol verslaving

Er bestaan twee soorten van alcoholverslaving: de alcoholist, die de kroeg in gaat en de alcoholist die thuis stiekem drinkt. Vooral bij deze laatste is het probleem alcoholverslaving vaak niet zichtbaar. Bij vermoedens en het uitspreken daarvan hebben deze stiekeme drinkers altijd wel een smoesje waarom bijvoorbeeld de fles open staat! “Ik heb bezoek gehad” of “Deze staat al zo lang open. “ Ook kennen zij vaak de raarste verstopplekken van de alcohol voor de andere gezinsleden.
Het duurt daarom ook vaak een hele tijd, voordat er aan een alcoholverslaving wordt gedacht door de mensen die letterlijk en figuurlijk dicht bij de alcoholist staan (ook de dranklucht wordt verbloemd).

De zin: “Alcohol maakt meer stuk dan je lief is,” houdt zoveel in. Het is heel aangrijpend te horen hoe hele gezinnen onder de alcoholverslaving van vader of moeder lijden. Maar ook de alcoholverslaving van zoon of dochter drukken een enorme stempel op het gezin. Ruzies, politie aan de deur, schulden en schaamte, veel schaamte voor de rest van het gezin, dat machteloos staat. Zet de stap en vraag hulp voor je eigen alcoholverslaving of zet je in voor het probleem van degene die je aan het hart gaat. Door met een schaamte gevoel binnen te blijven, daar is niemand mee geholpen. Het is een moeilijke stap, maar niet onmogelijk. Blijf niet alleen zitten met je eigen alcoholprobleem of dat van je naaste. Er is hulp, maar je moet dat wel zelf willen!

Pijn

Pijn

Als je pijn hebt is dat vervelend, van pijn kun je hangerig worden maar je kunt ook gaan klagen. Het is dan ook vervelend als je niets tegen de pijn kan doen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl