Cafeïneverslaving

Cafeïneverslaving

Een cafeïneverslaving geeft over het algemeen slechts weinig tot geen problemen voor de omgeving. Wellicht kan het humeur van de cafeïneverslaafde zonder zijn eerste kopje koffie wel de sfeer drukken thuis of op kantoor. Cafeïne is een stof die vrij en eenvoudig verkrijgbaar is. Voorbeelden van producten waar cafeïne in zit zijn: thee, koffie, chocolade, frisdrank, pijstillers en eetlustremmers. Cafeïne is een stof die je vindt in theebladeren, koffiebonen, cacaobonen en kolabonen. Cafeïne wordt toegevoegd aan frisdranken en ook aan bepaalde medicijnen bijvoorbeeld: eetlustremmers en pijnstillers. Cafeïne heeft een opwekkend effect. Je wordt erdoor oplettender en je concentratie wordt erdoor verbeterd. Cafeïne wordt in de sportwereld als doping meegerekend, echter een geringe hoeveelheid wordt toegestaan. Het reactievermogen en de alertheid tijdens een autorit verbeteren door het gebruik van cafeïne houdende producten. Ook het korte termijngeheugen wordt door cafeïne positief beïnvloed.

Niet verdragen

Er is echter een groep mensen dat geen cafeïne gebruikt omdat zij het niet verdraagt. Zij krijgt er hoofdpijn van, of een onrustig gevoel. Hartkloppingen en duizeligheid kunnen ook veroorzaakt worden door het gebruik van cafeïne. Van een cafeïneverslaving is sprake als je bij onthouding van cafeïne bevattende producten zoals koffie en thee bijvoorbeeld last krijgt van ontwenningverschijnselen. Er is dan sprake van: vermoeidheid, prikkelbaarheid, hoofdpijn, algehele malaise (je voelt je niet lekker). Het snakken naar drugs wordt heel anders uitgelegd dan het snakken naar koffie. Dit laatste hoort er in deze maatschappij gewoon bij en zal niet zo snel als een verslaving worden aangemerkt. Toch kan een teveel van cafeïne slaapproblemen, stemmingswisselingen of klachten van nervositeit geven. Ook wanneer je stopt met het gebruik van cafeïne kun je problemen ervaren: afkickverschijnselen, ontwenningsverschijnselen, zoals reeds is vermeld. In energiedrankjes zit erg veel cafeïne, de hoeveelheid staat op het blikje vermeld. Een overmatig gebruik is nooit goed natuurlijk. Je voelt op het moment dat je drinkt dat je meer energie krijgt, dus wakker blijft. Gebruik je deze drankjes de hele avond dan volgt er een slapeloze nacht met alle negatieve gevolgen van dien. Zeker omdat deze energiedrankjes door veel jongeren worden gebruikt is een waarschuwing op zijn plaats.

Een probleem of niet?

Een cafeïneverslaving wordt meestal niet als een probleem ervaren. Ondervind jij echter wel last van het feit dat je cafeïne houdende producten nodig hebt, neem dan gerust contact op met je huisarts. Voel jij je onzeker over je cafeïneverslaving of maak jij je daar erg ongerust over, stel je vragen en geef duidelijk aan dat jij je niet prettig en erg onzeker voelt, dat je er graag eens met een deskundige over wilt praten. Het is niet nodig om met een vervelend en ongerust gevoel te blijven zitten, er zijn hulpverlenende instanties genoeg die jou te woord kunnen staan en advies kunnen geven. Wanneer je koffie, thee enz. met mate gebruikt, dan kun je er gerust van genieten zonder je zorgen te maken over een cafeïneverslaving.

Baby & Kind

Baby & Kind

Een gouden regel bij ziekte van een baby is, dat je nooit moet afwachten. Een baby is zo kwetsbaar en droogt bijvoorbeeld erg snel uit bij diarree of hevig braken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl