Kun je chocoladeverslaving wel een verslaving noemen? Verslaving heeft een heel negatieve klank en chocolade brengt juist een gevoel van geluk.
Je eet een stukje chocolade en je hersenen reageren daarop door stofjes, endorfines genaamd, die vrij komen. Deze stofjes zorgen ervoor dat jij een fijn gevoel krijgt. Bij het gebruik van vetten en suikers komen er altijd endorfines vrij. Chocolade geeft je meteen bij de eerste hap al een heerlijk gevoel. Houd je van melk of pure chocolade? Chocolade maakt je dik, helaas, eet gerust enkele stukjes en doe dat heel rustig, geniet ervan. Stress situaties vragen vaak om het eten van chocolade.
De kenmerken van chocolade zijn:
Chocolade is dus geen slecht product. Je wordt er echter wel dik van als je er teveel van eet. Wanneer je altijd behoefte hebt aan chocolade, er zelfs ’s nachts je bed voor uit komt, en pas dan tevreden bent als je een stuk chocolade hebt gegeten dan heb je misschien wel een chocoladeverslaving.
Wanneer jouw omgeving weet dat jij van chocolade houdt, er zelfs verslaafd aan bent, dan zul je ongetwijfeld vaak bonbondozen en repen chocolade cadeau krijgen.
Wellicht vind je het leuk om bijvoorbeeld met een kinderfeestje of tijdens een uitstapje met een groep volwassenen een keer een workshop chocolaatjes of bonbons maken te organiseren. Stippel een fietstocht uit naar de plek van de workshop en je maakt er een sportieve en lekkere middag van. Zeker weten dat er veel gegadigden zullen zijn.
Wat de chocoladeverslaving betreft, geniet van de chocolade momenten, maar doe het met mate. Heb je echter een serieus chocoladeprobleem, je bent bijvoorbeeld te dik, vraag dan advies bij bijvoorbeeld een diëtist. Het gaat dan namelijk om je gezondheid.