Computerverslaving

Computerverslaving

Een verslaving van deze tijd is de computerverslaving. Hoewel het computertijdperk veel voordelen en mogelijkheden heeft gebracht, kent zij ook een negatieve kant: het langdurig en moeilijk te stoppen gebruik van de computer en tevens het misbruik van “verkeerde mensen” van jouw kinderen via de computer.

Problemen?

Menig huishouden kent de problemen van jonge kinderen, pubers en ook de ouders zelf, die veel te lang achter de computer zitten. Het sociale leven lijdt er enorm onder. Het niet meer deelnemen aan de dagelijkse gebeurtenissen in het gezin zijn grote negatieve gevolgen van computerverslaving. De computerverslaafde raakt helemaal geïsoleerd. Het enige wat telt is zijn computer, eventueel aangevuld met “zijn computervrienden” of “virtuele vrienden.” Op zondagmiddag naar oma en opa met het hele gezin loopt steeds uit op een fikse ruzie, omdat een computerverslaafde nu eenmaal wat beters te doen heeft. En gaat hij dan toch mee, dan gaat er ook een laptop of iets dergelijks mee op visite. Behalve het gemis aan het sociale leven thuis ligt er ook het gevaar van verkeerde spellen en “foute mensen” aan de andere kant van de lijn, op de loer. Oppassen geblazen dus voor elke ouder en opvoeder: wat doet jouw kind op de computer, waar is hij of zij mee bezig? Jij bent als volwassene verantwoordelijk voor je kinderen, neem die verantwoording. Houd gerust vinger aan de pols als het om de veiligheid en gezondheid van jouw kind gaat, stel grenzen, maak afspraken over de tijd die hij of zij mag computeren en houd je kind eraan. Het is natuurlijk veel eenvoudiger om je kind lekker achter de computer te laten zitten, geen commentaar, geen weerstand en geen ruzie. Toch is het van essentieel belang dat kinderen leren om te kunnen stoppen met deze bezigheid. Gebeurt dit niet dan leidt dit in het ergste geval tot computerverslaving. Niet ieder kind zal hieraan ten prooi vallen, gelukkig zijn er nog kinderen die hutten bouwen en buiten spelen, maar het worden er steeds minder. Worden die anderen allemaal computerverslaafden?

Risico’s

Gezondheidsrisico’s, sociale, lichamelijke en psychische klachten, als je teveel tijd achter de computer doorbrengt:

  • je hebt geen tijd voor je omgeving, daardoor verwaarloos je het contact met anderen;
  • je hebt last van geïrriteerde ogen door computergebruik;
  • je wordt moe door het computergebruik;
  • je krijgt hoofdpijn door het computergebruik;
  • je kunt er niet normaal mee om gaan als de computer even uitvalt, je krijgt een enorme woede uitbarsting;
  • je neemt steeds maar een vlucht achter de computer;
  • je verwaarloost je huiswerk;
  • je krijgt een chronisch slaaptekort doordat je in bed met de laptop alsmaar doorgaat;
  • door het slaaptekort gaan je prestaties op school hard achteruit;
  • je krijgt wellicht te maken met vervelende voorstellen van mensen op de computer, je durft dit je ouders niet te vertellen, maar je wordt daardoor wel erg angstig.

Bovenstaande geeft aan hoeveel negatieve punten er te vinden zijn over het, onbeperkte en zonder toezicht, gebruik van de computer. Denk je zelf, of denk je als ouder dat je kind hulp nodig heeft voor zijn computerverslaving, aarzel niet en schakel deze hulp nog vandaag in. Er zijn op het internet veel deskundige hulpinstanties te vinden voor dit grote probleem. Een computer is een fantastisch hulpmiddel, maar laat de computer niet je leven beheersen door er aan verslaafd te raken. En een ding is zeker: overmatig gebruik leidt tot verslaving!

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl