Drugsverslaving

Drugsverslaving

Drugsverslaving is een problematiek voor de verslaafde zelf maar vaak ook voor de omgeving. Drugsverslaving kost de verslaafde en de samenleving veel geld en brengt veel ellende en overlast met zich mee. Een drug is in de eerste plaats een genotmiddel, dat je leven leuker maakt. Verslaving aan een drug begint door incidentele of structurele inname van een bepaalde stof. Door de drug ontstaat een fijn gevoel, dat je wilt behouden. Je gaat steeds vaker en meer gebruiken om dit gevoel te krijgen. Je gebruikt niet meer sporadisch, maar je hebt de drug echt nodig om te kunnen functioneren. Het gebruik voor even een fijn gevoel is veranderd in het moeten gebruiken. Zonder de drug voel jij je niet goed, je bent afhankelijk geworden van de drug.

Wat betekent het?

Drugsgebruik kan betekenen dat iemand verdovende middelen gebruikt of stimulerende middelen. Bij beide manieren kun je er geestelijk of lichamelijk aan verslaafd geraken. Bij verdovende middelen zie je dat deze bij de gebruiker verdovend, relaxt, overmoedig gedrag laten zien. Ook onverschilligheid en geen rekening houden met anderen zijn kenmerkende gedragingen bij het gebruik van verdovende middelen. Je kunt er geestelijk en lichamelijk aan verslaafd raken. Bij verdovende middelen denk je aan: alcohol, heroïne, methadon, opiaten en kalmeringsmiddelen bijvoorbeeld. Bij stimulerende middelen denk je aan: cocaïne, speed, amfetamine, cafeïne en nicotine bijvoorbeeld. Stimulerende middelen werken stimulerend, je voelt je zelfverzekerd, je kunt alles aan, je hebt veel energie en je gedachten gaan erg snel. Ook van stimulerende middelen kun je afhankelijk worden.

Dan zijn er ook nog de zo genaamde roesmiddelen. Denk hierbij aan: hasj, cannabis, wiet, paddo’s, smart drugs en eco drugs. Kenmerkend bij deze middelen zijn: de realiteit wordt anders beleefd, waargenomen, je krijgt hallucinaties, je bewustzijn is anders, je voelt alles veel heviger.

Afhankelijk van drugs

Wanneer je afhankelijk wordt van stimulerende, verdovende drugs, spreken we van een drugsverslaving.

Laat je helpen, behandelen door een specialist of een ervaringsdeskundige op het gebied van drugs. Twijfel je eraan of je verslaafd bent, zoek dan op het internet een lijst die je helpt om er achter te komen of je verslaafd bent of niet. Laat dit de eerste stap zijn en blijf je probleem niet ontkennen. Drugsverslaving komt in alle milieus voor. Drugsverslaving moet zo snel mogelijk erkend, herkend en adequaat aangepakt worden. Zonder hulp lukt dit bijna nooit. Je hebt de ondersteuning nodig van een professional en van lotgenoten. Stop je drugsverslaving niet weg, zoek hulp, die samen met jou je leven weer op de rit kan zetten.

Verkoudheid & Griep

Verkoudheid & Griep

Wanneer je erg verkouden bent of griep hebt, kun je je aardig beroerd voelen. Helaas is er geen middel wat ervoor zorgt dat griep of verkoudheid weg gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl