Gameverslaving

Gameverslaving

Gameverslaving is het niet kunnen stoppen met gamen en dat gaat zo ver dat jijzelf en je omgeving er last van hebben. Gamen is het spelen van spelletjes op de computer. Er bestaan entertainment games, spelletjes om te ontspannen, een vrije tijdsbesteding en er bestaan serious games, spellen met een leerdoel of het leren van bepaalde vaardigheden. Deze laatste spellen worden zelfs in het onderwijs ingezet. Dus gamen hoeft geen negatieve betekenis te hebben. Wanneer er met mate en met het juiste spelmateriaal wordt gespeeld kan gamen er zelfs toe bijdragen dat je dingen leert.

Waar gaat de gameverslaving over?

Gameverslaving, het woord zegt het al, is het te veel en te lang gamen, zodanig dat je sociale leven helemaal tot stilstand komt. Je hebt nergens meer tijd voor, bent moeilijk te stoppen voor gezellige activiteiten met anderen en alles draait om gamen. Je wordt chagrijnig als je niet kunt gamen, je hebt geen andere vrijetijdsbesteding meer, geen tijd om te sporten met leeftijdgenoten, alles draait om het kunnen gamen. Het gezinsleven rondom je gaat aan je voorbij, je hoort en ziet niet wat er allemaal gebeurt. Je bent slechts bezig met gamen of het zoeken naar de nieuwste game. Een gameverslaving zorgt ervoor dat je in een sociaal isolement komt. Je krijgt waarschijnlijk ook schouder- nek-en rugklachten van het te lang in een gespannen houding zitten. Gamen brengt namelijk de nodige spanning van het spel met zich mee.

Duidelijke regels in het gezin

Het is belangrijk dat de ouders van jonge kinderen ervoor zorgen dat er duidelijke regels in het gezin zijn wat betreft het gamen. Ook dienen deze regels te worden nageleefd, dus controle is hard nodig. Het gamen helemaal verbieden is niet nodig en werkt averechts. Kinderen zoeken dan een andere weg om te kunnen gamen en dan ben je het overzicht kwijt. Zorg dat er een gezonde afwisseling bestaat tussen gamen en buiten spelen of iets dergelijks. Daarom ook is het belangrijke dat jonge kinderen onder toezicht staan en niet na school alleen zijn en zelf kunnen bepalen wat ze gaan doen. De games zijn namelijk erg aantrekkelijk. Praat er gerust met je kinderen over waarom er niet onbeperkt spelletjes op de computer mogen worden gespeeld. Laat de school van de kinderen er een thema avond voor kinderen en ouders over houden.

Veel gamen

Wanneer je meer tijd doorbrengt met gamen dan met het dagelijkse leven, anders gezegd je dagelijkse leven bestaat bijna alleen uit gamen, zelfs eten doe je tijdens het gamen, dan heb je zonder dat je dit wilt toegeven een gameverslaving. Kom je er alleen niet meer uit of heb je hulp nodig voor een naaste, aarzel niet, zoek hulp! Op het internet of bij maatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg enz. allemaal zullen ze jou de weg wijzen om de juiste hulp te krijgen. Een game en gamen is leuk, een gameverslaving daar moet je vanaf geholpen worden.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een vervelende aandoening. Het kan zomaar op komen zetten, maar het kan ook een oorzaak hebben, je zou namelijk hoofdpijn kunnen krijgen door stress...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl