Koffie verslaving

Koffie verslaving

Koffieverslaving mag in het rijtje bij cafeïneverslaving en chocoladeverslaving. Overmatig gebruik van koffie leidt tot koffie verslaving. Je moet eerst een bepaald aantal koppen koffie hebben gedronken voordat je goed functioneert en voordat jij je fit voelt. De omgeving heeft van deze koffieverslaving geen last, je kunt hooguit wat chagrijnig zijn in de ochtend voordat je koffie hebt gedronken. Voor jezelf kan het best lastig zijn: je krijgt hoofdpijn zonder een bepaalde hoeveelheid koffie te hebben gedronken, je wordt pas goed wakker na enkele koppen koffie enz.

Verslavend effect

De cafeïne is de verslavende stof in de koffie. De cafeïne is een wit poeder. Het heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Koffie is eenvoudig verkrijgbaar en koffie drinken wordt gezien als gezellig, een moment voor jezelf! Er is koffie te koop met en zonder cafeïne. Teveel koffie drinken is slecht voor je gezondheid. Drie koppen koffie per dag kun je zonder risico drinken. Hartpatiënten moeten geen of nauwelijks koffie drinken, door het gebruik van koffie versnelt de hartslag. Cafeïne verhoogt de bloeddruk. Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor cafeïnevrije koffie. Cafeïne vergroot ook de kans op botontkalking.

Symptomen van verslaving

Symptomen van koffie verslaving zijn onder andere: irritatie, rusteloosheid en moe zijn als men geen koffie heeft gedronken. Wanneer iemand gewend is veel koffie te drinken en er in één keer mee stopt dan krijgt hij of zij te maken met ontwenningsverschijnselen: vaak krijgt iemand dan hoofdpijn. Om van je koffie verslaving af te komen kun je het volgende proberen:

  • ga rustig aan over op het drinken van cafeïnevrije koffie;
  • sla het tweede kopje koffie over, doe wat langer over je eerste kopje koffie en geniet er van met volle teugen; het tweede kopje koffie is een gewoonte geworden, daar kun je mee stoppen;
  • neem in plaats van koffie bouillon, water of een sapje als er een koffie pauze is.

En zoals bij elke verslaving geldt ook voor de koffieverslaving, deze ontstaat door overmatig gebruik.

Geniet extra van de 3 kopjes koffie per dag, die je gerust kunt drinken. Drink je koffie langzamer op dan je gewoon bent. Het moment van genieten duurt dan even lang als voorheen bij twee kopjes koffie. Vraag collega’s, gezinsleden of ze mee doen met minder koffiedrinken, wellicht ondervind je daar steun van. En net zoals bij alcohol enz. geniet ervan, maar drink je koffie met mate zodat je geen koffieverslaafde wordt, maar een koffie genieter.

Keel & Hoest

Keel & Hoest

Het kan erg vervelend zijn wanneer je keelpijn hebt of moet hoesten. Gelukkig is er behoorlijk veel aan te doen, afhankelijk van de aard van de keelpijn of hoest...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl