Rookverslaving

Rookverslaving

De problematiek rondom rookverslaving hoeft geen last voor je omgeving te betekenen (behalve dan de vieze rooklucht). Maar wat betekent het voor jou? Het is al heel lang bekend dat roken zeer schadelijk is voor je gezondheid, zelfs dodelijk kan zijn. Toch zijn er nog steeds mensen, die het roken niet kunnen opgeven. Zij zijn verslaafd aan de sigaret, sigaar of pijp. Telkens bij een nieuw pakje sigaretten of shag word je gewaarschuwd door de tekst die erop staat: roken is dodelijk! Waarom stop je dan niet gewoon. Een goede gezondheid is toch het belangrijkste wat je hebt.

Logisch?

Bovenstaande tekst klinkt allemaal erg logisch als je zelf niet rookt. Heb je vroeger wel gerookt, maar ben je gelukkig daarmee gestopt, dan weet je hoeveel moeite en doorzettingsvermogen het kost om te stoppen. Al die verleidingen van “neem toch maar een sigaret”, tijdens een gezellig feestje bijvoorbeeld. Degene die gewend is met een sigaret in zijn hand te staan weet zich geen houding te geven zonder die sigaret. Wanneer je nooit hebt gerookt is dit moeilijk te begrijpen.

Schade aan de gezondheid

Naast het feit dat roken zoveel schade berokkend aan je gezondheid is er nog een tweede goede reden om toch echt daarmee te stoppen, vandaag nog! Roken kost je namelijk een vermogen. De fanatieke roker wil niet weten hoeveel geld hij aan roken besteedt. Of hij roept onverschillig: “dat geld gaat anders toch wel op aan andere dingen”. En een andere uitspraak: “zonder sigaret kan ik me niet ontspannen en dat is ook slecht voor mijn gezondheid”. Deze personen roken dus gewoon door... zijn ze verslaafd? De meesten zullen dit ontkennen. Dat is een van de vaste regels bij iemand die verslaafd is, hij zal zijn verslaving nooit toegeven.

Kinderen en rokende ouders

Bij kinderen zullen ouders er alles aan doen om te voorkomen dat zij aan het roken beginnen. Vaak wordt er door de ouders met de kinderen afgesproken dat zij de autorijlessen gaan betalen als het kind voor zijn 18e jaar niet aan het roken is begonnen. In de hoop dat het kind daarna zo verstandig is om er nooit meer aan te beginnen. Ouders dienen zelf een voorbeeld te geven, door niet te roken en roken in hun huis niet toe te staan.

Ongezond

“Roken is ongezond, erg duur, werkt verslavend en kost de samenleving veel geld. Denk aan de gezondheidszorg!” Dat vinden de tegenstanders van roken. “Roken is lekker en gezellig en ik kan best zonder als ik dat wil.” Zo praat de roker, die niet van plan is te stoppen. Toch is het zaak om zoveel mogelijk mensen in te laten zien dat roken een heel slechte gewoonte is. Wellicht behaal je op den duur resultaat en gaat de roker op zoek naar hulp om van zijn verslaving af te komen.

Verkoudheid & Griep

Verkoudheid & Griep

Wanneer je erg verkouden bent of griep hebt, kun je je aardig beroerd voelen. Helaas is er geen middel wat ervoor zorgt dat griep of verkoudheid weg gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl