ADHD

ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel een aandacht tekort stoornis genoemd. Je krijgt niet zomaar de diagnose ADHD als je druk bent, je moet voldoen aan de DSM criteria en er worden verschillende onderzoeken bij je gedaan alvorens je kunt spreken over ADHD. De ADHD kenmerken zijn: iemand met ADHD heeft moeite met de concentratie, er wordt niet voldoende aandacht gegeven aan details, je kunt vergeetachtig zijn bij dagelijkse bezigheden of niet goed kunnen plannen. Het kan ook zijn dat ADHD zich vooral uit in het hyperactieve gedeelte, je beweegt onrustig met je handen en je draait heen en weer op de stoel, je rent vaak rond, je kunt niet rustig spelen of werken. Je bent vaak de hele tijd in de weer en praat vaak aan een stuk door. Ook impulsieve reacties horen bij de ADHD, je gooit het antwoord er vaak al uit voordat de vragen helemaal zijn gesteld, je hebt moeite met het op je beurt wachten en je verstoort vaak de bezigheden van anderen door er zomaar doorheen te praten, je kunt niet op je beurt wachten. Je bent zonder dat je dat bewust wilt of doet vaak een storende factor.

Hulp zoeken bij ADHD

Er is al enorm veel bekend over ADHD. Er is erg veel geschreven en gesproken over ADHD. Je kunt dus veel informatie vinden in boeken, op het internet enz. Op scholen zijn vaak ook een of meer leerkrachten, die gespecialiseerd zijn in de omgang met kinderen met ADHD. Je hoeft er dus zeker niet alleen mee te staan als een van je kinderen een ADHD diagnose heeft. Toch kun jij je vaak helemaal alleen voelen met dit probleem. Je ziet de toekomst van je kind somber in, je wordt er zelf ook erg moe van om een kind met ADHD goed te begeleiden. Kortom: soms weet je het even niet meer. Dat is een heel normale menselijke reactie op een behoorlijk zware taak. Soms is jouw draaglast zwaarder dan je draagkracht. Het is dan belangrijk om voor jezelf hulp te zoeken: een deskundige die met je kan praten, of mensen die dezelfde problemen ervaren, een huisarts, maatschappelijk werk of andere mensen uit de hulpverlening. Zorg ervoor dat je zelf er weer sterk uitkomt zodat jij je taak weer aan kunt.En probeer ook de positieve kanten van ADHD te zien, soms is het ook erg lachen met elkaar. Dit laatste kan je helpen om te genieten van je kind met de diagnose ADHD. En lap de vervelende opmerkingen uit je omgeving aan je laars. Samen met je kind, de tips en eventueel de hulpverlening kom je er uit, je komt er zelfs veel sterker uit dan je nu denkt.

Slapen & Vermoeidheid

Slapen & Vermoeidheid

Slapen en vermoeidheid, het hoort bij elkaar, als je moe bent ga je slapen. Maar zo eenvoudig is het niet voor iedereen. Het kan zijn dat je last hebt van inslaapproblemen...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl