AIDS

AIDS

Al een aantal decennia kennen we de ziekte AIDS. In het begin was het behandelen van deze aandoening zeer beperkt. Mensen die een diagnose kregen, hadden een korte levensverwachting. Tegenwoordig is AIDS prima te remmen. Te remmen, niet te genezen dus. Maar de levensverwachting van mensen met AIDS is nu vele malen hoger dan enkele tientallen jaren terug. Wanneer de diagnose extreem snel wordt gesteld, is het zelfs mogelijk om met een zware behandeling het virus volledig uit het lichaam te krijgen.

In veel gevallen gaat men er vanuit dat iemand AIDS krijgt door onzorgvuldige geslachtsgemeenschap. Soms blijkt dat dit niet de oorzaak is. AIDS kan op veel verschillende manieren worden overgedragen. Bijvoorbeeld door een bloedtransfusie.

Kenmerken van AIDS

AIDS heeft een aantal kenmerken. Het gaat om de volgende kenmerken:

  • Snel en vaak ziek zijn
  • Eczeem
  • Klachten aan de luchtwegen
  • Langdurige koorts
  • Het geheugen gaat achteruit
  • Diarree

Deze klachten hoeven niet allemaal voor te komen als iemand last heeft van AIDS. Het kan ook beginnen met een aantal klachten dat zich langzaam uit gaan breiden. AIDS is een aandoening die eigenlijk in het gehele lichaam aanwezig is. In Nederland zijn er ongeveer 13000 besmette mensen, hiervan zijn ongeveer 120 kinderen. Maar wereldwijd zijn er meer dan 38 miljoen mensen mee besmet. Per dag komen er ruim 13000 besmettingen bij. Bij deze aandoening gaat het over Acquired Immune DeficiencySyndrome. De mensen uit de medische wereld geven aan dat AIDS de witte bloedcellen doet afsterven. Je weerstand wordt steeds minder, je bent vatbaar voor allerlei ziekten.

Ziektes bij AIDS

Er zijn verschillende ziekten die vaak samen voorkomen met AIDS. Hierbij gaat het over motorische stoornissen, krimpen van de hersenen, gevoelsstoornissen en verminderde spierkracht. Deze klachten kunnen ook pas later worden gesignaleerd. Het sluipt er langzaam in en beetje bij beetje kan duidelijk worden dat je steeds minder kunt doen. AIDS is nog niet helemaal te genezen, alleen in gevallen als je er erg snel bij bent. De ziekte AIDS is wel steeds beter te remmen.

Hulp zoeken bij aids

Wanneer je een diagnose hebt gekregen, kan het zijn dat je in een diep gat valt. Een laag zelfbeeld komt erg vaak voor. Soms ontwijken mensen je zelfs wanneer ze weten dat je AIDS hebt. Vaak helpt het om te praten. Zoek daarvoor professionele hulp. Je huisarts kan je hiermee helpen. Het is belangrijk dat mensen met deze ziekte weten wat zij kunnen verwachten. Gelukkig kunnen de artsen nu meer dan vroeger, maar het is niet prettig om met deze ziekte te moeten leven. Ook voor de familie kan dat zwaar zijn, daarom is het belangrijk hier samen goed over te praten. Schaam je niet om hulp te zoeken bij derden, de hulpverlening, soms kom je er alleen of met je familie niet uit. Ook je naasten hebben waarschijnlijk behoefte om er met deskundigen over te praten.

Alle dossiers op 1001symptomen.nl