Een blindedarmontsteking oftewel appendicitis komt relatief vaak voor bij jongeren. De blindedarm zit rechtsonder in de buik en is een soort zakje met weefsel. Infectie kan optreden door diverse bacteriën en de blindedarm zal daardoor opzwellen en pijn veroorzaken. Eerst zal de dikke darm, waar de blindedarm onderdeel van uitmaakt, gaan ontsteken. De symptomen zijn pijn die zich in de buik ontwikkelt. Soms ontstaat er misselijkheid of diarree. Na enkele uren zal de pijn verder naar beneden zakken. Zonder directe actie zal de blindedarm gaan scheuren, wat later zal leiden tot buikvliesontsteking. Buikvliesontsteking, oftewel peritonitis, is een ontsteking die wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Buikvliesontsteking kan ook worden veroorzaakt door een lekkende galblaas of door weglekkend maagzuur.
Voor de behandeling van een blindedarmontsteking moet je naar het ziekenhuis. Röntgenfoto’s zorgen ervoor dat men zeker is van het feit dat het gaat om een blindedarmontsteking. Om te bepalen of er een afwijking is in de buikholte zal men ook een laparoscoop gebruiken. Dit is in feite een kijkbuisje wat door een sneetje de buikholte inspecteert. Voor de diagnose van de blindedarmontsteking gebruikt men ook wel een echo of CT scan. Wanneer de aandoening is bevestigd, zal dit leiden tot het verwijderen van de blindedarm. Er zit nagenoeg geen risico aan de operatie en er zijn geen nadelige gevolgen. Na enkele dagen is het probleem volledig weg en kunnen de hechtingen worden verwijderd. Het volledige herstel duurt ongeveer twee weken.
Onderzoek toont aan dat in totaal 16.000 mensen per jaar een aandoening krijgen aan de blindedarm. Een man heeft in zijn leven 12% kans een dergelijke aandoening te krijgen. Bij vrouwen is dit percentage 23%. In werkelijkheid krijgt 8,6% van de mannen tijdens hun leven ook daadwerkelijk een blindedarm aandoening tegenover 6,7% van de vrouwen.
De volgende symptomen kunnen duiden op een blindedarmontsteking:
Het is belangrijk om, wanneer de symptomen optreden, snel te handelen. Ga in dit geval direct naar uw huisarts of naar de eerste hulp bij het ziekenhuis. Te lang wachten levert extra gevaar op en komt het herstel niet ten goede. Het snel handelen, zorgt ervoor dat de situatie een halt wordt toegeroepen. Jaarlijks worden duizenden mensen behandeld met een blindedarmontsteking, zonder nare gevolgen en met een snel herstel.