Bronchitis

Bronchitis

Als het over bronchitis gaat, dan denken mensen niet meteen aan een ontsteking van de bronchiën, maar daar gaat het wel over. Het gaat over de grotere luchtwegen tussen de luchtpijp en de longblaasjes. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen de acute en de chronische bronchitis. De acute bronchitis komt vaak na een verkoudheid of na een griep en de chronische bronchitis is te herkennen aan de aanwezigheid van slijm veroorzakende hoest, dit is vaak gedurende drie maanden per jaar. Mensen met chronische bronchitis hebben ook regelmatig moeite met ademhalen. Vaak hebben ze ook last van infecties, ook ontstekingen in de longen die de ademhalingsproblemen gaan verergeren horen hier bij. Vaak gaat het ook samen met astma of met emfyseem, daarom wordt bronchitis ook wel vaak astma genoemd, maar het heeft toch een andere betekenis.

Oorzaken van bronchitis

Er zijn verschillende oorzaken bekend van bronchitis. Hierbij kan gedacht worden aan virussen, bacteriën, allergische reacties of aan specifieke prikkels waarbij gedacht kan worden aan roken. Deze oorzaken kunnen niet altijd gemeden worden. Het is daarom moeilijk om de bronchitis te voorkomen, sommige mensen krijgen er ineens van de een op de andere dag last van omdat ze bijvoorbeeld in aanraking zijn geweest met rook.

Verschijnselen bij bronchitis

De klachten die bij bronchitis horen zijn voornamelijk hoesten, vaak kortademigheid, overmatige productie van slijm, een piepend geluid vanuit de longen, bloedsmaak in de mond, kriebels onder de kin en vaak is er bij een infectie ook sprake van koorts. Er zijn behandelingen mogelijk bij bronchitis, vaak zijn dat medicijnen die de huisarts voor kan schrijven. Zeker als duidelijk is dat het gaat over chronische bronchitis dan hebben mensen vaak de medicijnen al in huis zodat ze deze meteen kunnen pakken wanneer de klachten zich voordoen.

Hulp zoeken bij bronchitis

Mensen met de diagnose bronchitis kunnen vaak wel wat hulp gebruiken. Om te beginnen dient men goed te weten waar het over gaat bij bronchitis, de klachten moeten herkend worden en men moet weten waar ze het beste niet kunnen komen als ze geen extra last willen krijgen van de bronchitis. Rookruimtes roepen namelijk reacties op bij mensen die extra gevoelig zijn voor rook en dan kan de bronchitis zo optreden. Ook dient men te onderzoeken of dat het gaat over chronische bronchitis of niet, als dit zo is dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven en vaak krijg je deze ook mee naar huis zodat bij een “aanval” meteen de medicijnen genomen kunnen worden waardoor het slijm sneller weg is en het minder benauwd is.

Afslanken

Afslanken

Als je af wilt gaan slanken, dan is het belangrijk dat je daarbij ook denkt aan je gezondheid. Je moet kijken hoe het afslanken op een verantwoorde manier gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl