Keelpijn

Keelpijn

Keelpijn, iedereen heeft er weleens last van. Er zijn veel manieren om keelpijn aan te pakken, echter gaat het nooit in een keer weg. Keelpijn kan enorm lastig zijn. Zeker wanneer men van je verwacht te moeten praten zoals op bijvoorbeeld je werk. Hevige keelpijn of een keelontsteking kan ook koorts teweeg brengen en je kunt je aardig beroerd voelen. Als je keelpijn hebt kan het zijn dat je ineens geen stem meer hebt, dit kan ook komen omdat je de hele avond in een rokerige ruimte hebt gestaan of de rook hebt ingeademd die bij een discotheek is vrij gekomen.

Oorzaken bij keelpijn

De oorzaak bij keelpijn is vaak een verkoudheidsvirus. Het virus gaat zich dan nestelen in de slijmvliezen van de neus en de keel, dan komt er een ontsteking naar buiten. Dit gaat dan samen met hoesten en verkouden zijn. Maar het kan ook worden veroorzaakt door een bacterie. Vaak wordt er dan gesproken over de streptokok. Dit wordt ook wel een angina genoemd. Maar de keelpijn kan ook worden veroorzaakt door een irritatie van de keel, een verkeerde manier van je stem gebruiken (heel hard en veel schreeuwen), overbelasting, veel schrapen van de keel, een droge lucht inademen en roken. Je kunt hierdoor ook hees worden en hier kun je ook een paar dagen flinke last van hebben.

Hulp zoeken bij keelpijn

In eerste instantie kan keelpijn prima worden aangepakt door standaard middeltjes van de drogist. Denk hierbij aan siroop of zuigtabletten. Wanneer de keelpijn na een aantal dagen niet over is en heviger wordt, dan kan het raadzaam zijn om eens een bezoekje te brengen aan de huisarts. Hij kan zien wat er precies aan de hand is en bijvoorbeeld een recept voorschijven. Als de keelpijn een begin is van de griep, dan is het raadzaam om goed uit te rusten. Je kunt dan in bed blijven en goed warm drinken. Je kunt hierbij denken aan een kop soep of thee. Soep vult wat meer en zorgt er voor dat je toch de nodige vitaminen en mineralen binnen krijgt en geen leeg gevoel in je maag houdt. Soms kan drinken pijnlijk zijn, maar je moet bij keelpijn toch voldoende gaan drinken om te voorkomen dat je klachten erger gaan worden en je zorgt er voor dat je niet uitgedroogd raakt. Ben daarom alert als je:

  • Irritaties hebt in de keel;
  • Een droge keel hebt;
  • Vaak je keel moet schrapen.

Het kan zomaar een beginnende keelontsteking zijn, behandel het meteen en neem eens een snoepje in je mond zodat je geen droge mond hebt. Daarnaast moet je ook met grote regelmaat wat gaan drinken en zo zorg jij er voor dat je snel weer van de keelpijn af bent.

Stoppen met roken

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslav...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl