Nierziekten

Nierziekten

Onze nieren leiden de stofwisseling in het menselijk lichaam in goede banen. Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit water. De nieren reguleren dat vocht in het lichaam en zorgen er zo voor dat het lichaam goed kan functioneren, ook in wisselende omstandigheden. Nieren zorgen er bovendien voor dat het lichaam de noodzakelijke stoffen vasthoudt en afvalstoffen kwijtraakt.
Nieren produceren dagelijks circa 150 liter voorurine, dit is gefilterd bloedplasma. Nierbuisjes voeren ca. 148 liter daarvan weer terug naar het bloed. Het meeste circuleert dus weer gewoon mee in het lichaam. Het restant, zo'n 1,5 liter, wordt als urine uitgeplast. Het teveel aan vocht, zout, zuur en afvalstoffen vormt dus uiteindelijk de urine.
De geproduceerde urine wordt opgeslagen in de urineblaas. Pas als de blaas min of meer vol raakt krijgen we, normaal gesproken, aandrang om te plassen.

Wat voor functie hebben de nieren precies?

  • De nieren zorgen voor een juiste samenstelling van de verschillende hoeveelheden vocht in het lichaam en houden die zo constant mogelijk. Met de urine wordt het vochtoverschot afgevoerd.
  • De nieren verwijderen afbraakprodukten van de stofwisseling en andere overbodige stoffen. De nieren produceren urine; met de urine verlaten overtollige stoffen het lichaam.
  • De nieren maken hormonen aan die zorgen voor het regelen van de bloeddruk, het kalkgehalte in de botten en de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen.

Leven met één nier

De meeste mensen beschikken over twee nieren. De nieren liggen aan de achterkant van het lichaam, ter hoogte van uw middel. Een aantal mensen wordt echter geboren met slechts één nier. Andere mensen hebben nog maar één werkende nier omdat hun andere nier, door een aandoening of een ongeluk, is uitgeschakeld. Normaal gesproken is dat geen enkel probleem. Het is goed mogelijk om met één gezonde nier te leven.

Gezonde nieren hebben een grote capaciteit. Daarom is het ook niet ernstig als de werking met het ouder worden achteruit gaat. Nieren die nog maar voor de helft werken, kunnen hun taken vervullen. Zelfs bij een niertransplantatie wordt volstaan met het inbrengen van één nieuwe nier.

Uw nieren en urine

Gezonde nieren produceren dagelijks een flinke hoeveelheid urine. De hoeveelheid urine verschilt van persoon tot persoon. De meeste mensen plassen vier tot acht keer per dag en af en toe 's nachts. Als u veel drinkt, neemt de hoeveelheid urine toe. Als u veel vocht verliest door transpiratie plast u minder dan anders.

Als u erg vaak moet plassen en het plassen is pijnlijk, kan er sprake zijn van een urineweginfectie. Als u vaak 's nachts moet plassen, en het komt niet door veel drinken, dan kan dat wijzen op een probleem met de blaas, de nieren, of bij mannen met de prostaat.

Kleur van de urine

De kleur van urine kan erg verschillend zijn. Dat is normaal. Als u een tijd niet geplast heeft, wordt de urine geconcentreerder en daardoor donkerder. Als u veel drinkt en daardoor vaak plast, is de urine vaak licht van kleur. Sommige medicijnen geven urine een vreemde kleur. Als u medicijnen gebruikt en u merkt iets aan uw urine, vraag uw arts of apotheker dan of dat mogelijk aan de medicijnen ligt. Ook etenswaren kunnen urine een vreemde kleur geven. Als U bietjes heeft gegeten kan de urine er rood of paars uitzien. Verse urine ruikt bijna niet. Als de urine vies ruikt, kan dit wijzen op een infectie. Ook hier geldt dat sommige medicijnen, bijvoorbeeld vitamine B, en etenswaren urine een andere geur geven. Als u bloed in de urine heeft, kan dit een heleboel verschillende oorzaken hebben. Nader onderzoek is dan nodig.

Hoe herken ik een nieraandoening?

Nierziekten geven niet altijd aanleiding tot klachten. En sommige klachten lijken weliswaar te duiden op een nieraandoening maar kunnen ook door andere oorzaken zijn ontstaan. Daarom is het altijd noodzakelijk de urine te onderzoeken. Urine-onderzoek geeft een eerste aanwijzing om te kunnen bepalen of er inderdaad iets mis is met de nieren of de urinewegen.

Veel voorkomende klachten

Hieronder vindt u een lijstje van voorkomende klachten.

Let op! Dit lijstje is niet volledig, maar als u één van deze klachten heeft of herkent, kunt u het beste naar uw huisarts gaan. Uw huisarts bespreekt de klachten met u en kan besluiten tot verder onderzoek.

  • Urine is het enige uiterlijke teken waaruit de nierwerking blijkt. Een verandering in de hoeveelheid, de kleur of de geur van de urine kan wijzen op een infectie of een andere aandoening. Ook sterk schuimende urine is niet normaal.
  • Ernstige vermoeidheidsklachten en een gevoel van algehele lichamelijke malaise kunnen worden vaak veroorzaakt door nierproblemen. Verschijnselen zoals jeuk, spierkrampen of een zeer droge huid kunnen daar ook op wijzen.
  • Ook pijn wijst soms op een probleem met blaas of nieren. Pijn bij het plassen of pijn in de nierstreek kan wijzen op een infectie. Een nierkoliek is een hevige, krampende pijn in de urineleider. Dit kan voorkomen als iemand nierstenen heeft.
  • Vochtophoping kan een teken van een nierziekte zijn. De nieren regelen immers de hoeveelheid vocht in het lichaam. Als u erg veel vocht vasthoudt (u heeft gezwollen armen of benen, of een opgezet gezicht) kan dat wijzen op een nierziekte, maar andere oorzaken zijn heel goed mogelijk. Nader onderzoek is dan nodig.

Nieronderzoek

Als uw arts vermoedt dat iets niet in orde is met uw nieren, zal allereerst uw urine en bloed worden onderzocht. Als daaruit blijkt dat de nieren niet helemaal goed werken, is verder onderzoek nodig om de oorzaak vast te stellen. Uw huisarts verwijst U in dat geval naar een internist, een uroloog of een nefroloog. Zij zijn stuk voor stuk specialist op het gebied van de nieren en de urinewegen. De onderzoeken vinden normaal gesproken plaats in het ziekenhuis.

Nierstenen

Veel mensen hebben wel eens nierstenen. Maar nader onderzoek is vaak pas nodig als iemand er bij herhaling last van heeft. Nierstenen ontstaan omdat niet alle afbraakprodukten in de urine kunnen worden opgelost. Dan blijven kleine brokjes hard geworden afvalstof achter in de urine¬afvoerwegen van de nieren: in de urineleiders of het nierbekken. Het ontstaan van nierstenen kan allerlei oorzaken hebben en is soms te wijten aan een te sterke werking van de bijschildklieren. Hierdoor komt te veel calcium in de urine. Enkele aandoeningen die nierstenen veroorzaken zijn erfelijk.

Nieraandoeningen en zwangerschap

Als u een nierziekte heeft, is zwangerschap nogal eens problematisch. Er treden tijdens de zwangerschap namelijk nogal wat veranderingen op in de nieren. Zo kan de nierfunctie tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld aanzienlijk verslechteren. Als er sprake is van een blijvend onvoldoende nierwerking (nierinsufficiëntie), is de kans op zwangerschap erg klein.

Bij lichte stoornissen in de nierwerking is de kans op zwangerschap vrijwel normaal. Maar als de nieren niet goed werken, wordt de kans op zwangerschap kleiner, omdat door een teveel aan afvalstoffen in het bloed hormonale stoornissen ontstaan. Bij sommige nierziekten is er een grotere kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook bij mannen wordt de vruchtbaarheid minder naarmate de nieren slechter werken.

Vrouwelijke nierdialysepatiënten worden zelden zwanger. Bij zwangerschap zal de dialysebehandeling intensiever moeten zijn. Zo nodig dagelijks. Voor moeder en kind is het verwijderen van afvalstoffen extra belangrijk. Een optimale controle van bloeddruk en bloedarmoede is essentieel, evenals het waken voor infecties.

Ondanks intensieve controle heeft zwangerschap bij een dialysepatiënte helaas zeer veel risico's. Een miskraam komt vaak voor. Meestal komt de bevalling te vroeg en is het kind te klein voor de duur van de zwangerschap.

Als u een nierziekte heeft en graag zwanger wilt worden, kan dat lukken met een intensieve medische begeleiding. Laat u daarom goed informeren door uw behandelend arts over de mogelijkheden in uw persoonlijke situatie. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Suikerziekte en uw nieren

Suikerziekte (Diabetes Mellitus) kan nierproblemen met zich meebrengen. Daarom is geregelde controle van de nierfunctie bij diabetici belangrijk. Als bij diabetici schade aan de nieren ontstaat, spreken we van diabetische nefropathie (nefron = nier; pathie = ziekte) die bij circa 40% van de patiënten met suikerziekte optreedt. Er is dan sprake van een geleidelijke achteruitgang van de nieren. Dit proces uit zich meestal pas tien tot vijftien jaar na aanvang van de suikerziekte.

Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische aandoening die steeds vaker lijkt voor te komen. Hooikoorts heeft eigenlijk niets met koorts en ook weinig met hooi te maken.

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl