Struma

Struma

Struma is een ziekte van de schildklier, althans één van de symptomen (uiterlijke verschijnselen). Een andere naam is krop. Het is een zwelling van het schildklierweefsel. De schildklier zit ter hoogte van de hals. De functie van de schildklier is de vorming van schildklierhormoon (thyroxine).

Wat is de oorzaak van struma?

Dat mechanisme van regulerende (remmende) signalen is bij een schildklierafwijking verstoord (hyperthyreoidie). Verder kan er ook een gebrek of tekort aan jodium zijn.
Natuurlijk kan ook de schildklier zelf een onvoldoende werking hebben (hypothyreoidie). Jodium is een onderdeel van de schildklierhormonen. Omdat het een stof is die zeer essentieel is en we niet zomaar even gemakkelijk via ons voedsel binnenkrijgen, is men jaren geleden begonnen om bepaalde stoffen te joderen. Wie van de iets ouderen onder ons kent niet het Jozo-zout (zout met een toevoeging aan jodium).

Kan struma kwaad?

Het moet zeker adequaat behandeld worden. De schildklierhormonen spelen een onontbeerlijke rol bij een aantal levensprocessen. Een tekort of ontbreken aan hormoon geeft bij een langere duur stilstand van de groei, zowel lichamelijk als geestelijk.
Bij volwassenen klaagt men over kouwelijkheid, traagheid van reacties en een verlaagd metabolisme (zeg maar de totale verbranding is vertraagd; mensen worden dik, de hartslag wordt langzamer, etc).

Wat kun je zelf aan struma doen?

Zelf valt er niets te doen. Als het nog niet is ontdekt en u hebt dergelijke klachten (of juist het tegenovergestelde bij een teveel aan schildklierhormoon: nervositeit, angst, rusteloosheid, warm , benauwdheid, diarree, hoge hartslag, hartkloppingen, beven, veel eetlust, vermageren, soms ook uitpuilende ogen), dan gaat u vanzelfsprekend naar de dokter.

De dokter en medicijnen.

Hiervoor zeiden we al, zelf valt er weinig aan te doen. De dokter daarentegen des te meer. In veel gevallen komt u terecht bij een internist, die veel van hormonen en hormoonbehandeling afweet. Afhankelijk van uw klachten en de precieze aandoening zal men u de volgende middelen geven:

  • thyreomimetica
  • thyreostatica

Thyreomimetica zijn stoffen die de gevolgen van een verminderde schildklierfunctie kunnen opheffen. Thyreostatica omvat een groep stoffen die juist een remmende werking heeft op de schildklierfunctie. Jodium behoort o.a. tot deze laatstgenoemde groep.

Over het algemeen kan worden gezegd dat patiënten met een juiste behandeling een redelijk normaal leven kunnen leiden. Vaak is het in het begin wat zoeken en proberen om de juiste afstemming en dosering te vinden. Soms moet men tot opereren overgaan.

Afslanken

Afslanken

Als je af wilt gaan slanken, dan is het belangrijk dat je daarbij ook denkt aan je gezondheid. Je moet kijken hoe het afslanken op een verantwoorde manier gaat...

Lees verder...

Alle dossiers op 1001symptomen.nl